Fiscul vrea să controleze încasările profesorilor din Arad după orelor de curs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deja, profesorii arădeni au primit circulare în care trebuie să declare, pe propria raspundere, veniturile pe care le încasează din meditaţii. Sindicaliştii consideră iniţiativa, un abuz.

Inspectoratul Şcolar din Arad a primit o solicitare din partea Direcţiei Fiscale din Arad, pe care le-a distribuit şcolilor din judeţ. Dascălii sunt întrebaţi dacă încasează  bani în regim after-school.

Deşi oficial, se cer date doar despre activităţile organizate în incinta şcolilor, agenţii fiscali sunt atenţi  şi la meditaţiile pe care profesorii le dau acasă. “Fiscul arădean este într-o permanentă căutare de resurse pentru bugetul de stat.

Activitatea de inspecţie fiscală a transmis o adresă către Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad prin care îi rugăm să ne comunice lista cadrelor didactice care desfăşoară activităţi plătite în program after-scool”, a declarat Călin Arusti, purtător de cuvânt, Direcţia de Finanţe Arad.

Cererile au venit la nivel de Inspectorat

“Am primit această solicitare din partea ANAF, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a trimis către conducerile unităţilor şcolare acestă solicitare de completare a unui tabel care cuprindea lista nominală a persoanelor care au activităţi în regim after-school în cadrul unităţii şcolare”, a declarat Laura Putnic, purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad.

100 din cei 5000 de dascăli arădeni s-au înregistrat la fisc până în  acest moment. Iniţiativa fiscului nu e văzută însă cu ochi buni de sindicalişti, care cred că profesorii sunt priviţi ca potenţiali  infractori. “Noi considerăm această solicitare din partea ANAF prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, pentru a afla activităţile extraşcolare ale profesorilor, ca fiind un abuz şi o măsură de presiune”, a declarat Daniel Ienăşescu, lider sindical Sindicatul Democratic Învăţământ.

“Suntem înregistraţi la finanţe, plătim impozit, plătim CAS şi nu înţelegem de ce trebuie în plus alte situaţii şi alte declaraţii ca să fim verificaţi sau de ce? Consider că este un abuz”, a declarat Diana Berţa, profesor.

“Noi suntem în legalitate, suntem declaraţi, plătim impozite. Probabil că sunt persoane care nu sunt declarate”, a declarat Mariana Vuia, profesor. Dascălii care încasează venituri nedeclarate riscă amenzi de 1000 de lei.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite