Filarmonica organizează în aceste zile mai multe concerte prilejuite de marea Înviere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul ales pentru joi seara, al Filarmonicii de Stat din Arad, este unul cu totul special, având în vedere şi perioada prepascală. Filarmonica va prezenta joi, 7 aprilie, cu începere de la ora 19.00, una dintre cele mai frumoase compoziţii de sorginte ebraică ale secolului trecut, semnată de dirijorul şi compozitorul Leonard Bernstein.

Este vorba despre lucrarea Chichester Psalms, care va fi interpretată de Corul Academic şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, avându-l ca solist pe contratenorul arădean de numai 16 ani, Alin Buruiană, elev al Liceului de Artă „Sabin Drăgoi“. Lucrarea  preia versete din şase Psalmi, în varianta  ebraică originală, care sunt transcrise fonetic în alfabetul occidental.

Premiera mondială a lucrării a avut loc sub bagheta lui Leonard  Bernstein, la Filarmonica din  New York, la 15 iulie 1965.
Dirijorul concertului va fi maestrul britanic Robert Max, printre multe altele aflându-se la cel de-al treilea mandat de director muzical al orchestrei simfonice din Oxford. De pregătirea corului s-a ocupat dirijorul Robert Daniel Rădoiaş.

Programul serii nu se va încheia însă aici, ci va mai cuprinde încă două lucrări, cel puţin la fel de pretenţioase. Este vorba despre Concertul în sol major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, solist fiind James Kirby din Anglia şi Simfonia a VIII-a în sol major de Antonin Dvorak.

Concert cameral

Cu o seară înainte, miercuri, 6 aprilie, de la aceeaşi oră, însă de data aceasta în sala mică de concerte a Filarmonicii de Stat, va avea loc un concert cameral. Ansamblul cameral prezent în această seară pe scena  de concerte a filarmonicii este alcătuit din  membrii ai orchestrei simfonice – Greta Niculescu (vioara I), Zoe Paşca (vioara a II-a) şi  Marcel Cameniţă (violă), violoncelistul  cvartetului, George Paşca, fiind student în anul II la „Trinity Colege of Music“ din Londra.
Din program vor face parte Simfonia simplă de Benjamin Britten şi Cvartet în mi minor de Edward Elgar.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite