Arad: Fetele joacă iar fotbal la Arad!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul Atletico Arad, specializat în creşterea copiilor şi juniorilor, a pus şi bazele unei echipe feminine. La mijlocul anilor ’90, CPL Arad făcea o figură frumoasă în prima ligă, însă în ultimii ani fotbalul feminin arădean n-a existat.

Promovată din divizia secundă la capătul sezonului 1991-1992, formaţia arădeană a rezistat câţiva ani, apoi, din raţiuni financiare, s-a desfiinţat. Din rândurile ei, Elena Mladin, Ioana Nicola Vidican sau Sorina Amza au îmbrăcat tricoul Naţionalei României. Din echipă a făcut parte şi Floarea Liheţ, care avea apoi să cunoască gloria în box. Pe banca tehnică au stat, printre alţii, foştii utişti Miroslav Vidac şi Alexandru Labu. De la desfiinţarea CPL-ului (în sezonul 1995-1996 s-a retras din campionat), fotbalul feminin a dispărut aproape complet de pe harta Aradului sportiv. Steagul sus l-au mai ţinut doar competiţiile şcolare. O singură tentativă, acum doi ani la Ineu, dar ideea n-a prins.

Renaşterea fetelor
În martie 2009, un grup de fete l-a abordat pe Alexandru Meszar, manager la clubul Atletico. „Vrem să jucăm fotbal. Puteţi să ne ajutaţi?”. Actualul director executiv de la UTA a îmbrăţişat ideea. Le-a pus la dispoziţie teren de antrenament şi antrenori. De atunci, fetele se pregătesc de două ori pe săptămână. La început, antrenorii de la Atletico s-au ocupat prin rotaţie de iniţiere. Tânărul Bogdan Drecin pare soluţia definitivă.
„Sunt cam cincispezece fete care vin în mod constant la antrenamente. Cu plus sau minus, în funcţie de programul pe care-l au la şcoală. Acum ne antrenăm, vom vedea ce va fi pe viitor, dacă apar competiţii şi cât de mult se poate dezvolta pe plan local”, punctează Drecin, fost jucător la UTA, Gloria Arad sau CS Ineu.

Vor să crească junioare de perspectivă
Fetele sunt conştiincioase şi vor să închege formaţia. „Dintotdeauna mi-am dorit să fac fotbal, dar n-am avut niciodată ocazia. Acum s-a ivit. Vrem să formăm o echipă şi să iasă bine”, spune Nicoleta Leca. „Sunt poate chiar mai ascultătoare decât băieţii, încearcă să-şi facă treaba cât mai bine”, povesteşte antrenorul. În declin de câţiva ani, fotbalul feminin urmează să cunoască un reviriment. Nu se va întâmpla peste noapte, dar cluburile vor fi obligate să includă o formaţie de fete, după modelul adoptat de restul Europei.
„Federaţiile vor impune grupărilor să pună bazele unei echipe feminine. Va mai dura, dar perspective sunt. Selecţia va trebui pornită de la o vârstă cât mai fragedă. Ce s-a întâmplat acum la noi reprezintă un început”, apreciază Alexandru Meszar.

Prima femeie într-o echipă de bărbaţi a jucat la Ineu
Puţină lume ştie că în Arad, mai precis la Ineu, o femeie a scris istorie. Szigeti Böske, născută în 1909, a început să practice sportul de pe băncile şcolii. S-a remarcat în atletism, patinaj şi înot, dar cea mai mare plăcere a ei a fost fotbalul. Profesorul Tiberiu Ţiganu notează în lucrarea „O istorie ilustrată a fotbalului arădean” că, vreme de 12 ani, Szigeti Böske a jucat în prima echipă a Victoriei Ineu şi, la acea vreme, a fost singura femeie care a jucat într-o echipă de bărbaţi! „A jucat pe postul de înaintaş, aducându-şi un aport consistent la realitarea unor victorii ale echipei”, aminteşte Ţiganu. În România există o singură ligă feminină, unde joacă 12 echipe. Oraşele implicate în campionat sunt Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti (două formaţii), Oradea, Vlahiţa (jud. Harghita), Constanţa, Tîrgovişte, Cluj, Sibiu şi Piteşti (două cluburi).

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite