Fermierii arădeni sunt somaţi să se prezinte cât mai repede la sediul APIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii arădeni sunt chemaţi la APIA
Fermierii arădeni sunt chemaţi la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) revine cu apelul către fermierii notificaţi pentru clarificarea datelor declarate în cererea de plată să se prezinte în cel mai scurt timp la centrele APIA de care aparţin, în caz contrar nefiind posibilă autorizarea şi efectuarea plăţilor pe suprafaţă.

Până la data de 18 decembrie 2009, din cei 80.609 fermieri notificaţi doar 10.086 s-au prezentat la centrele locale APIA pentru clarificarea declaraţiilor din cererea de plată. Cei mai mulţi fermieri veniţi la centrele APIA pentru clarificarea erorilor detectate au fost în judeţul Vâlcea, din 1.502 prezentându-se 1.104 fermieri.

De asemenea, în judeţul Suceava au venit la centrele 1.055 fermieri din 5.201, iar în Vaslui, 962 fermieri din 5.422. „Totodată, APIA solicită sprijinul autorităţilor locale în vederea mobilizării fermierilor pentru ca aceştia să se prezinte cât mai urgent la centrele APIA pentru corectarea erorilor identificate. Reamintim că, potrivit legislaţiei europene şi naţionale, acordarea sprijinului pe suprafaţă este condiţionată de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene”, a declarat Alec Borcea, reprezentantul APIA Arad.
Dacă în urma controalelor prin teledetecţie au fost relevate neconformităţi, fermierii sunt notificaţi să prezinte documente care dovedesc dreptul de folosinţă şi să poată face dovada că utilizează terenul pentru care a depus cererea, după caz: titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere în participaţiune, contractul de închiriere.

Fermierul mai poate aduce acte care certifică tipul de cultură de pe suprafaţa declarată: poliţă de asigurare a culturii, procese verbale de înfiinţare a culturii, de la firmele de asigurări, în care se specifică blocul fizic, adeverinţă de la primărie că a declarat în Registrul agricol cultura respectivă,  procesele verbale de recepţie a culturilor, orice alte documente care pot atesta cultura declarată (ex. fotografii).

„De asemenea, în cazul în care mai mulţi fermieri au solicitat sprijinul financiar pentru aceeaşi suprafaţă şi în aceleaşi bloc fizic, fermierii sunt excluşi de la plată până la soluţionarea litigiului”, a adăugat Alex Borcea.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite