Facultăţi care scot pe bandă rulantă şomeri cu diplome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii arădeni se înghesuie la specializări care nu au căutare pe piaţa muncii. Cele mai căutate facultăţi rămân şi în acest an Ştiinţele Economice şi Dreptul, cu toate că un job în domeniu este tot mai greu de găsit.

Viitorii studenţi pot opta în aceste zile pentru una din zecile de specializări oferite de cele două universităţi arădene. Ca în fiecare an însă, specializările cele mai solicitate de absolvenţii de liceu sunt Ştiinţele Economice şi Drept, domenii care au din ce în ce mai puţină căutare pe piaţa muncii. Absolvenţii spun că preferă să opteze pentru o astfel de specializare din dorinţa de a lucra la birou şi mai ales în speranţa că s-ar putea angaja în domeniu încă din timpul facultăţii. „Am ales să mă înscriu la Facultatea de Ştiinţe Economice pentru că am câţiva vecini care au început să lucreze ca şi contabili la mai multe firme din oraş, încă din timpul facultăţii. Sunt conştientă că în fiecare an ies sute de economişti, dar am încredere în şansa mea”, a explicat Ruxandra Ştruţ din Arad.


Şomeri cu diplomă


De cealaltă parte, agenţiile de recrutare de personal spun că tot mai puţine societăţi angajează absolvenţi cu studii superioare. “Firmele caută tineri până în 30 de ani, dar cu cel puţin un an, doi experienţă în domeniul care vizează postul scos la concurs. Puţini sunt absolvenţii care rămân la o societate la care au făcut practică pe timpul facultăţii”, e de părere Eduard Boţilă, reprezentantul unei agenţii de recrutare. Profesorii celor două universităţi arădene spun că în acest an, la toate specializările, taxele de şcolarizare s-au menţinut la nivelul anului trecut pentru a da posibilitatea, în condiţiile crizei, noilor studenţi de a studia domeniul dorit. „Taxele de şcolarizare pot fi achitate în patru rate. De asemenea, studenţii care achită integral taxa de şcolarizare beneficiază de reducere. Pe parcursul studiilor asigurăm celor mai buni studenţi burse în străinătate”, a declarat Daniel Albu, purtător de cuvânt la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

Sute de locuri ocupate


Până astăzi, cadrele universitare de la cele două instituţii din oraş spun că s-au ocupat aproape în totalitate locurile scoase la concurs. Peste 300 de absolvenţi de liceu s-au înscris la Facultăţile de Ştiinţe Economice, în timp ce aproape 150 au ales Dreptul. Anual, sute de economişti şi jurişti rămân doar cu diploma, pentru că nu îşi găsesc un loc de muncă în domeniul studiat. În luna august va avea loc a doua sesiune de înscrieri.

M-am înscris la Turism, mi-ar plăcea să devin ghid. Ador să călătoresc.
Alexandra Faur, absolventă

Ştiu că anual ies peste 400 de economişti, dar asta am vrut să studiez.
Dana Moroşan, absolventă

Economia este cea mai solicitată pentru că avem şansa de a lucra în bănci.
Andreea Bejan, absolventă

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite