FOTO Conducta de gaz Arad-Szeged a fost inaugurată în această după masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta de gaz a fost inaugurată
Conducta de gaz a fost inaugurată

Conducta de gaz Arad-Szeged care asigură României o independenţă faţă de conductele de gaz care vin din Rusia prin Ucraina a fost inaugurată azi, în prezenţa premierului Emil Boc.

Stația de predare a gazelor prin conducta Arad-Szeged, care conectează sistemul românesc de gaze de restul Europei, a fost inaugurată oficial în localitatea Csanádpalota, o localitate aflată cam la 10 km de graniua cu România.

Inaugurarea s-a făcut în prezenţa premierului român Emil Boc şi a premierului maghiar Viktor Orban, dar şi a comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger. Din programul vizitei în Ungaria au făcut parte şi întrevederi separate ale premierului Emil Boc cu prim-ministru al Ungariei Viktor Orban şi cu Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie.


 

Conducta de gaz a fost inaugurată

Conducta Arad-Szeged este funcţională încă de luna trecută, pe aici începând deja importul de gaze. Important este însă că, spun specialiştii, prin intermediul acestei conducte România nu mai depinde în exclusivitate de conductele de gaz care vin din Rusia prin Ucraina. Prin conducta Arad-Szeged, gazele vin din ţările nordice. ”Mă bucur că avem o piaţă comună prin acest proiect energetic. Prin această colaborare noi vedem un succes în zonă, în domeniul energetic.Această staţie de legătură a gazelor ajută ambele ţări în pasul spre independenţa energetică”, a declarat Victor Orban, Premierul Ungariei.

Lungimea totală a conductei este aprox 109 kilometri, din care 62 de kilometri pe teritoriul României. „Este o oportunitate atât pentru România cât şi pentru Ungaria. Este o alternativă energetică a României în această perioadă de criză ”, a declarat Emil Boc, Premierul României. Valoarea estimativă a proiectului se ridică 68,2 milioane de euro, iar 48% reprezintă contribuţia Transgaz. Capacitatea iniţială de transport a conductei este 1,7 miliarde de metri cubi pe an, urmând să crească la maximum 4,4 miliarde de metri cubi pe an. Diametrul conductei este de 700 mm.

Conducta de gaz a fost inaugurată

“Este o oportunitate pentru ambele ţări pentru o energie curată şi continuă. Acest proiect energetic face necesară o colaborare continuă a ţărilor din zonă. Este un mijloc de continuare a colaborării energetice europene. Este nevoie de o scădere a gazelor cu efect de seră”, a declarat Guenther Oettinger, comisarul European pe energie. Valoarea estimativă a proiectului se ridică 68,2 milioane de euro, iar 48% reprezintă contribuţia Transgaz.

Capacitatea iniţială de transport a conductei este 1,7 miliarde de metri cubi pe an, urmând să crească la maximum 4,4 miliarde de metri cubi pe an. Diametrul conductei este de 700 mm. Conducta Arad-Szeged intră în sistemul naţional de distribuire a gazelor prin staţia din localitatea arădeană Horia, aflată la cca 12 km de municipiul Arad. Conducta Arad-Szeged este singura conductă de gaze care intră în România din vestul Europei.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite