Arad: Branding-ul se poartă în pieţele de legume şi fructe (GALERIE FOTO, SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona de provenienţă a produselor a devenit o garanţie a succesului pentru producători şi vânzători.

Ataşarea unui carton care să lămurească zona de provenienţă a produsului de pe tarabă a devenit deja o modă printre comercianţii de legume şi fructe din pieţele arădene. Astfel, arădenii pot cumpăra „lubeniţă de Felnac”, „roşii de  Macea” sau „piersici de Arăneag”.

Se caută brand-urile

„Cumpărătorii preferă produsele din zone cu tradiţie în cultivarea legumelor şi fructelor. Aşa au garanţia că produsul e de calitate. De aceea e important să spunem de unde e marfa”, explică Mona Iancu, o vânzătoare din piaţa Mihai Viteazul. La rândul lor şi consumatorii arădeni spun că s-au obişnuit cu aşa numitele mărci tradiţionale şi preferă să cumpere din aceste categorii.

„De când mă ştiu există zone cu tradiţie într-un anumit domeniu în judeţ. Pentru varză de exemplu, toată lumea ştie că cea de la Socodor e cea mai bună, iar roşiile de la Curtici sau Macea nu sunt întrecute nicăieri”, spune şi Ilonka Geza, o gospodină din Arad.

Mai mult decât atât, provenienţa unui produs reprezintă pentru cumpărători o garanţie suficientă de calitate, aşa cum a explicat şi Olimpia Ivaşcu: „Ştiu sigur că dacă cumpăr roşiile de la Curtici, acestea vor fi bune. La fel şi cu legumele de la Seleuş sau de la Covăsânţ. Chiar şi când sunt la început pe piaţă şi sunt mai scumpe decât celelalte, prefer să iau din astea căci ştiu că sunt naturale şi bune”.

Mărci apreciate

Cumpărătorii arădeni au dovedit astfel că sunt ataşaţi şi că apreciază „mărcile” locale, chiar dacă acestea nu sunt înregistrate conform cerinţelor legale. La fel şi neguţătorii, profită de pe urma acestui gen de notorietate, transmis din generaţie în generaţie printre arădeni.

Astfel cireşele de Lipova, pita de Pecica, plăcintele întinse de la Drauţ, ţuica de Chisindia sau de Gurahonţ şi salamul de Nădlac nu mai au nevoie de niciun fel de promovare.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite