Expoziţie în memoria părintelui Teofil Părăian la Galeria Delta din Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a IV-a ediţie a expoziţiei „De dragul părintelui Teofil” se va desfăşura la Arad în perioada 26 mai - 14 iunie. Expoziţia va fi găzduită de Galeria Delta şi va fi vernisată în 26 mai începând cu orele 18. Organizatori sunt Editura Teognost din Cluj-Napoca împreună cu prieteni apropiaţi ai Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian, unul dintre cei mai mari duhovnici contemporani,

Expoziţia „De dragul părintelui Teofil” prezintă pe simeze fotografii vechi din colecţia Mănăstirii Brâncoveanu, precum şi fotografii recente realizate de Dorin Berian, Ioan Gînscă, Ovidiu Man, Ovidiu Muraru, Horea Preja, Andrei Rosetti, Pantelimon Şuşnea şi Serafim Vuc. După cum au ţinut să precizeze organizatorii, lista artiştilor fotografi rămâne deschisă, existând un panou interactiv pe care vizitatorii pot expune fotografii personale cu Părintele Teofil. Sunt expuse, de asemenea, texte reprezentative din cuvântările părintelui. Curatorul expoziţiei este preotul Ioan Gînscă din Cluj – Napoca.

Părintele Teofil s-a născut la 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele Ioan. S-a născut fără vedere, motiv pentru care a urmat cursurile unei şcoli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Şi-a continuat cursurile la o şcoală de nevăzători, apoi la un liceu din Timişoara unde l-a cunoscut pe părintele Arsenie Boca, cel care-l va iniţia în viaţa duhovnicească.

Preocuparea pentru viaţa religioasă şi pentru aprofundarea cunoştinţelor teologice l-au determinat pe viitorul părinte Teofil să urmeze cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu după absolvire intrând în obştea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni a fost călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului şi a primit numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. La şapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil a fost hirotonit diacon de către Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie a fost hirotonit preot de către Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci a primit şi hirotesirea întru duhovnic. În anul 1986 părintele Teofil a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988, arhimandrit.

Din anul 1992 părintele a început să răspundă invitaţiilor din ţară şi să participe în aproape toate oraşele importante din România la conferinţe duhovniceşti, de obicei în perioada Postului Mare sau în perioada Postului Crăciunului. La 29 octombrie 2009, părintele Teofil Părăian a trecut la cele veşnice.

Expoziţia „De dragul părintelui Teofil” are caractere itinerant şi până la această dată a fost vernisată la Cluj-Napoca, Timişoara şi Deva.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite