Etnicii români din Gyula vor cetăţenie română pentru a vedea posturile TV de la noi din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii, care s-au mutat de ani de zile în Gyula, Ungaria nu mai pot vedea posturile TV româneşti. Cei mai supăraţi sunt microbiştii că nu mai pot urmări campionatul românesc de fotbal. De asemene, şi proprietarii de pensiuni se arată nemulţumiţi.

Aceştia spun că nu mai au cum oferi clienţilor români şansa de a fi la curent, chiar şi în timpul concediului, cu evenimentele din România. Astfel, nu doar ungurii din România solicită cetăţenie maghiară, ci şi invers.

Etnicii români din Gyula, Ungaria sunt decişi să solicite şi cetăţenia română pentru a putea beneficia de posturi TV româneşti. În Arad, de la începutul anului şi până acum peste o mie de persoane au cerut cetăţenie maghiară.

Situaţia este la fel şi în Ungaria, mai ales că de la 1 martie au fost scoase din grilă programele româneşti, este vorba de cele publice, iar condiţia pentru a beneficia, din nou, de ele este ca abonatul să fie cetăţean român.

Aceştia spun că şi statul român ar trebui să ofere această posibilitate etnicilor români din alte ţări, la fel cum a făcut statul maghiar printr-o moţiune simplă. Localitatea maghiară Gyula are 30.000 de locuitori din care  15%  sunt de etnie română.

Dintre aceştia mai mult de jumătate sunt plecaţi din Arad. Aici e cel mai mare liceu cu predare în limba română din Ungaria şi o episcopie ortodoxă română.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite