Drumul spre celebritate al mărcilor autohtone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărcile tradiţionale sunt „vedetele” târgurilor din Arad
Mărcile tradiţionale sunt „vedetele” târgurilor din Arad

Aproape 20 de produse tradiţionale din Arad au fost identificate până acum şi urmează să fie atestate. Salamul de Nădlac sau pita de Pecica, produse recunoscute înainte de ‘89 pe plan naţional, cresc potenţialul economic şi turistic al Aradului.

Fiecare produs tradiţional trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, pentru a fi protejat, atât ca denumire de origine, cât şi ca identificare geografică.
„Ţin să menţionez că se încearcă promovarea produselor în primul rând prin varietatea de târguri organizate în judeţul Arad. Urmează înfiinţarea unei asociaţii a producătorilor din Arad, astfel încât acestea să poată fi comercializate, bineînţeles, după etichetarea şi protejarea lor”, a declarat Adam Alda, directorul Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Arad.

Mnerea, varza şi răcia vor fi promovate
Pe lângă salamul de Nădlac şi pita de Pecica, ţuica de Chisindia, mnerea de prune de Aldeşti, varza de Socodor, răcia de Aldeşti sau răchişele de Şepreuş ar urma să ia drumul etichetării şi protejării denumirii de origine.
Un prim pas în promovarea tradiţiilor culinare arădene revine păstrării reţetelor transmise din generaţie în generaţie. „Păstrăm aceleaşi reţete lăsate din bunici şi credem că ar trebui să fie luate în seamă în locul celor  pe care le găseşti în magazinele de la noi”, mărturiseşte Ionel Varga, ţăran din zona Şepreuşului.  Celebra ciocolată de Vinga, marcă strâns legată de numele unui renumit cofetar, şi-a găsit sfârşitul odată cu moartea acestuia.

Ciocolata de Vinga, pe drumul pierzaniei
„Bătrânul Draskovits a dus cu el în mormânt adevăratul secret al ciocolatei de Vinga. Aceasta nu poate fi atestată de vreme ce secretul ei s-a pierdut odată cu moartea celui care a desăvârşit-o“, declară directorul OJCA Arad.

Reper în atestarea mărcilor
Un mare aport în atestarea produselor îl are „Atlasul Lingvistic Român”. „Harta lingvistică a României reprezintă cel mai bun reper pentru stabilirea denumirilor de origine. Când vorbim de mnerea de prune de Aldeşti putem observa că termenul «mnere» se întinde pe toată zona Transilvaniei”, spune Adam Alda.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite