Dimineaţa devreme începe cu o cafea tare la peste 400 de metri înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa Adevărul şi Orange şi-a continuat expediţia “5 săptămâni în balon” în această dimineaţă cu o cafea tare la peste patru sute de metri altitudine. După ce ieri am testat balonul timp de 40 de minute pe lângă dealurile Şiriei, echipajul din aer şi de la sol s-a mutat lângă Pâncota.

La ora 7:10 balonul a decolat de la marginea oraşului. Deşi temperatura la sol arăta puţin peste 17 grade, odată ajunşi la 400 de metri altitudine, termometrul urcase deja la 27 de grade Celsius.

Pilotul aerostatului, Ioan Istrate, cunoscut de colegii de breaslă şi nu numai, sub porecla de “John Balon” ne-a declarat înainte de decolare că vom avea parte de un zbor liniştit, mai ales că încă de dimineaţă vremea se arăta numai bună de survolat împrejurimile.

image

Am urcat încet, sub zgomotul arătoarelor care spărgeau liniştea împrăştiată la poalele dealurilor şi prin împrejurimi. Lăsând jos ceaţa şi răcoarea de dimineaţă, la 400 de metri vântul de abia adia. De sus, dealurile Pâncotei şi ale Şiriei ne-au oferit una dintre cele mai frumoase şi incitante panorame, alături de un soare timid şi încă adormit. 

La peste 400 de metri înălţime, forfota de la sol pare inexistentă. La 7:30, Pâncota e încă adormită, singuri de strajă fiind doar dulăii din curţile oamenilor care şi-au început recitalul în momentul în care am ajuns deasupra oraşului. Ne lăsăm duşi de adierea vântului odată ce survolăm oraşul. Trecem neobservaţi deasupra localităţii, în vreme ce John Balon ridică aerostatul la peste 400 de metri.

image

Pe tot parcursul expediţiei din această dimineaţă, echipajul care a rămas la sol ne-a supravegheat până la locul unde am aterizat în cele din urmă. Dacă decolarea şi zborul au fost liniştite, aterizarea în schimb nu a fost lipsită de peripeţii.

În momentul în care am scăzut în altitudine, pe la o sută de metri de sol, aerul rece a crescut viteza balonului, astfel că la aterizare, nacela a fost târâtă câţiva metri pe câmp. Am aterizat teferi într-o cultură de soia de unde am fost preluaţi de echipajul de la sol.

Expediţia de lângă Şiria

Primul zbor pe care împreună cu John Balon, instructorul nostru, l-am efectuat ieri, a reprezentat şi „botezul” nostru. După ce la ora 18.20 am decolat de pe aerodromul de lângă Şiria, odată ajunşi la câteva sute de metri de sol, alţi împătimiţi ai zborului ne-au întâmpinat călare pe motodeltaplan, salutând şi încurajându-ne.

image

Călătoria de 40 de minute a fost liniştită mai ales că am avut parte de o zi de toamnă însorită şi caldă. Am survolat comuna Şiria, nu înainte de a găsi cetatea de strajă asupra zonei. După aterizare, ne-am primit botezul cu foc, pământ şi apă cu ocazia primului zbor cu balonul.

Expediţia continuă

Astăzi este programat la ora 18.00 un zbor de-asupra Săvârşinului şi a domeniului regal. Mâine dimineaţă în schimb, vom poposi la Lipova, unde balonul va survolastaţiunea de la marginea oraşului. Ultimul zbor va avea loc mâine, fiind dedicat unei impresionante vederi a cetăţii Ineului şi a Poienii Narciselor.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite