Deținuții din penitenciarele europene au învățat de la profesorii români roata olarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie condusă de către directorul Penitenciarului Arad, domnul comisar şef de penitenciare Mircea Goina şi doamna profesor Dorina Trandafir, director al Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad a participat în Ungaria, la Penitenciarul din Szeged, la cea dea treia întâlnire din cadrul parteneriatului pentru învăţare Grundtvig.

„Art-terapia în penitenciare” este un proiect finanţat de către Comisia Europeana prin programul „Învăţare pe tot parcursul vieţii”. La această întâlnire au participat şi celelalte delegaţii ale instituţiilor partenere, Casa de Corecţie din Radeče - Slovenia şi Închisoarea din Verona „Montorio” – Italia. 

image

Pe perioada celor trei zile au fost organizate mai multe ateliere de lucru în domeniul art-terapiei. Tehnicile de lucru folosite în cadrul atelierelor au fost diversificate, unele dintre ele constituindu-se într-o noutate pentru ceilalţi parteneri:

image

imitaţia de vitraliu, machete ale unor obiecte artizanale, confecţionarea unor obiecte din ceramică prin utilizarea unor tehnici clasice - roata olarului, grafică, confecţionarea unor obiecte decorative din diverse materiale, muzica corală, folosirea unor instrumente neconvenţionale în interpretarea unor cântece din folclorul romilor.

image

O metodă inovativă utilizată în cadrul Penitenciarului din Szeged este folosirea terapiei prin îngrijirea unor animale de companie. “În ultima zi a vizitei la Szeged a fost organizată, în holul bibliotecii Somogyi, o impresionantă expoziţie, la care au fost expuse lucrări executate de către deţinuţi în cadrul atelierelor de art-terapie, după care s-a procedat la vizitarea unor obiective culturale locale:

image

Biblioteca Somogyi şi Domul oraşului”, a declarat Eduard Magold, purtător de cuvânt la Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad. Schimbul de experienţă şi observarea unor modele de bune practici contribuie la dezvoltarea şi diversificarea pregătirii profesionale a personalului din instituţiile penitenciare implicate în procesul de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.

image
Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite