Declarații șocante ale migranților din Arad: “Suntem în infern. Ne bat și ne gazează fără nici un motiv”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din migrantii de la centru, care au reușit să evadeze pentru câteva zile
O parte din migrantii de la centru, care au reușit să evadeze pentru câteva zile

Mărturii șocante au apărut pe site-ul unei organizații internaționale care luptă pentru drepturile migranților. Deținuții încarcerați la Centrul de detenție din localitatea arădeană Horia povestesc că trec prin clipe de coșmar, că sunt abuzați fizic și pshici de polițiștii care îi păzesc iar viața lor este un adevărat infern.

Deținuții încarcerați aici  au publicat pe site-ul organizației Migreurop, cu sediul la Paris, un strigăt de ajutor.
“Trebuie să ne ajutați, suntem peste 50 de deținuși în centrul de detenție din Arad din România. Suntem solicitanți de azil și am fost închiși aici”, așa își încep povestea deținuții de la Horia.

Aceștia povestesc că sunt supuși unor grave încălcări de drepturi, tratament violent din partea polițiștilor, bătăi, administrări de gaz lacrimogen, închideri în izolator, închiderea celulelor timp de aproape 22 de ore pe zi, privarea accesului la doctor sau la orice îngrijiri medicale.

“Unii suntem aici de o lună, alții de 7,8 sau 9 luni. Suntem bărbați, însă avem și o femeie însărcinată printre noi.
Suntem maltratați, mai rău ca animalele. Polițiștii din centru ne lovesc, ne bat. Se întâmpla des. De exemplu, marțea aceasta, la 6 martie 2012, polițiștii au vrut să gazeze o persoană de aici și nici nu știm din ce motiv. L-au dus jos în celula de izolare pentru a-l lovi. L-am auzit țipând din celule noastre”, povestesc deținuții.

Bolnavi, dar fără medic

„Suntem închiși 24 de ore din 24. Avem dreptul de a ieși pe hol doar 1-2 ore pe zi. Nu ni se permit plimbările afară, nu avem acces la televizor, nu putem primi bani de la familiile noastre prin Western Union. Primim mereu același fel de mâncare. Nu avem acces la nici un medic. Dacă ne îmbolnăvim, nu putem face nimic. În acest moment mai mulți dintre noi avem mâncărimi de piele pe care le suportam cu greu, însă nu primim nici un fel de îngrijire”.

Gazați prin fereastra de la ușa celulei

„În urmă cu ceva timp am vrut să facem greva foamei pentru a spune că nu mai suportăm. Ne-am cerut drepturile. În acea zi au chemat pentru întăriri jandarmi cu cagule pe față. Eram închiși în celule și ne-au gazat prin fereastra mică a ușii. După aceea au deschis ușa și ne-au bătut pe toți. I-au rupt mâna și nasul unui deținut.”

Îndemn la suicid?!

„Din aceste cauze avem probleme cu nervii, nu mai putem. Trebuie să trăiești acest calvar pentru a-l înțelege. Anumite persoane sunt într-atât de epuizate încât doresc să se sinucidă. Unul din deținuți se simțea foarte rău și spunea că vrea să-și taie venele. Polițiștii din centru i-au adus un cuțit spunându-i : “poate te ajută ăsta”.

“18 luni într-o cușcă!”

„Nu avem nici o activitate aici, fapt ce ne afectează și sistemul nervos.
În România perioada de detenție este de 18 luni. Este imposibil să rămânem 18 luni în această situație. Este incredibil ceea ce trăim aici. Nu puteam crede că suntem în Europa. 18 luni într-o cușcă ! De puțin timp ni s-a luat și căldura, dormim îmbrăcați în geci. Nici dușul nu mai funcționează și dormim aproape pe baza din lemn al patului, saltelele fiind în stare foarte proastă”.

“Suntem în infern.", așa își încheie deținuții povestea.

Conducerea centrului neagă acuzațiile

Cei care se află în fruntea Centrului de cazare a străinilor luaţi în custodie publică din Horia susțin că nu au cunoştinţă despre astfel de tratamente aplicate deţinuţilor.

„Avem doar doi poliţişti pe tură care asigură paza şi nu au cum să bată 55 de persoane, câte sunt acum aici“, a declarat şeful centrului, Petru Pădurean.

Mai mult, directorul centrului spune că are audiențe de două ori pe săptămână și că niciun străin nu i-a adus la cunoştinţă acuzaţiile enunţate.

Conform conducerii, în dotarea poliţiştilor există două pistoale cu gaze, care sunt ţinute încuiate într-un rastel şi sunt folosite doar în situaţii de forţă majoră, iar în acest an nu s-a intervenit cu ele.  Totodată, referitor la acuzaţiile că un deţinut a fost dus în celula de izolare pentru a fi bătut, directorul a afirmat că „izolarea este sancţiunea cea mai aspră şi nu au fost cazuri de indisciplină care să impună această măsură în acest an“.

Se asigura hrană și tratament medical

Şeful Centrului a spus că deţinuţii primesc îngrijiri medicale şi doar de la începutul anului au fost înregistrate în evidenţe 600 de tratamente aplicate.

„Avem medic pe fiecare tură. Se acordă medicaţie şi se poate verifica uşor în înregistrările existente“, a declarat Petru Pădurean.
El a spus că în Centru există televizoare în sălile pentru activităţi cultural-educative şi că deţinuţii au acces la ele între mese, aproximativ şapte ore pe zi. Şeful centrului a declarat că femeia gravidă din centru este împreună cu soţul său, ambii fiind din Liban, şi beneficiază de o cameră cu condiţii mai bune, inclusiv cu televizor.

Referitor la alimentaţie, Pădurean a afirmat că hrana este asigurată de Penitenciarul Arad şi „respectă toate normativele legale“.

Centrul de la Horia are 23 de angajaţi, iar în acest moment sunt deţinuţi 55 de refugiaţi, majoritatea din Algeria, Tunisia şi Maroc.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite