PORTRET / Daciana Gîrgari trăieşte prin muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daciana Gîrgari
Daciana Gîrgari

De cinci ani, corul Filarmonicii din Arad este, pentru Daciana, o a doua casă, iar scena, locul de unde transmite publicului cele mai înalte emoţii.

Daciana şi-a început cariera artistică încă de la şase ani, când a început să studieze baletul şi pianul, iar de cântat s-a îndrăgostit abia mai târziu.
„Am studiat baletul până la vârsta de 17 ani. Cu toate acestea, Liceul de Artă din Arad a reprezentat o nişă pentru viitorul meu ca şi artist liric, deoarece acolo am întâlnit nişte profesori extraordinari. Pe această cale ţin să mulţumesc atât fostei mele profesoare de canto şi teorie muzicală, Zâna Petrila, cât şi Sorinei Muntean, o mare solistă a României care m-a iniţiat în tehnica vocală şi interpretativă”, povesteşte Daciana.

Muzica trăită la intensitate maximă
Pentru Daciana Gîrgari, publicul are cel mai important rol în creaţia artistică. „După fiecare spectacol rămânem cu un sentiment de bucurie şi doar pentru că am cântat ceva nou. Ajungem să descoperim o altă formă de exprimare a trăirilor noastre personale. Astfel ajungem să bucurăm publicul, să primim aplauze şi asta reprezintă totul pentru noi”, mărturiseşte Daciana.

Pasiune transformată în mod de viaţă
Deşi de un an încoace, spectacolele Filarmonicii de Stat din Arad au stârnit foamea de cultură şi de muzică în rândul multor arădeni, tânăra artistă crede că indiferent de numărul celor prezenţi la evenimentele culturale, sarcina artiştilor este să dea totul atunci când sunt pe scenă, indiferent dacă sala este plină sau nu. „Mărturisesc că în prezent arădenii sunt mult mai interesaţi de ceea ce le oferim. Noi am cântat şi în faţa a unui public restrâns, de 50 de persoane, dar pentru că se iniţiază tot felul de proiecte în cadrul Filarmonicii, numărul celor prezenţi la spectacole creşte considerabil”, spune artista.Impresionată de mişcarea scenică, vocea, tehnica, atitudinea şi devotamentul faţă de rol ale celebrei Maria Callas cât şi ale Sorinei Muntean, tânăra artistă  se poate mândri cu o experienţă artistică de invidiat.

Colaborarea cu Universitatea din Oradea pentru rolul feminin din „Dido şi Aeneas” de Henry Purcell şi participarea la unul dintre cele mai mari festivaluri de operă din Europa, la St. Margareten din Austria, i-au adus Dacianei mai mult decât aprecierile publicului.

„Există un secret în meseria asta: umilinţa în faţa muzicii. Astfel o putem servi cel mai bine. Muzica este o altă formă de a trăi, iar dacă pasiunea se transformă într-o slujbă, atunci totul este perfect.

Nu partea financiară este cea mai importantă, ci emoţiile înalte care nu sunt decât vibraţii pe care divinul le transmite publicului. Suntem instrumente ale divinului care doresc să redea oamenilor armonia în suflet”, a încheiat Daciana Gîrgari.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai greu rol pe care l-ai interpretat?
Rolul principal feminin din „Dido şi Aeneas”. Dido a reprezentat cel mai greu rol în interpretare, dicţie, mişcări, un rol complex din punct de vedere interpretativ. Personajul Dido l-aş contura ca fiind echilibrat, regina care ştie să se controleze la perfecţie.

Cum îţi pregăteşti vocea înaintea unui concert?
În primul rând este foarte important să nu faci excese. În privinţa spectacolelor, e bine să te odihneşti înainte, să-ţi faci doar exerciţiile vocale zilnice.

Ai o viaţă pe care ţi-ai dedicat-o scenei. Regreţi ceva?
Nu regret decât că l-am pierdut pe tatăl meu prea repede şi nu a apucat să mă vadă pe scenă la maturitatea vocală. Regret şi faptul că nu am făcut facultatea de teatru.

Ce-i place
Dacianei îi place foarte mult dansul. „Îmi place cam tot ceea ce ţine de muzică, indiferent că e vorba de a dansa, a cânta sau pur şi simplu a asculta muzică”, a spus tânăra artistă.

Ce nu-i place
Daciana mărturiseşte că nu-i plac snobii. „Sunt oameni care vin la spectacole, dar nu ştiu ce se cântă, nu ştiu despre ce este vorba în aria respectivă, dar au impresia că dacă vin la Filarmonică, sunt cultivaţi. Nu suport snobismul tocmai din acest motiv”, încheie Daciana Gîrgari.

Profil
Născută. 28 septembrie 1980
Studii. Facultatea de Muzică din Oradea, Secţia Interpretare Muzicală-Canto.
Experienţă. Activează de cinci ani în cadrul Filarmonicii de Stat Arad.
Familie. Logodită.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite