Arad: Cutii de medicamente din sticle de plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fierul vechi a dispărut de pe străzi după apariţia firmelor care ofereau sume de bani în schimb, acum şi deşeurile din mase plastice au valoare.

Imaginile cu PET-uri aruncate peste tot ar putea deveni amintire, pentru că lucrurile au început să se mişte şi în această direcţie.

Afacerea e deocamdată singulară în zona de Vest şi a prins contur la o cafea. Florian Lăzurean, fost arbitru şi preşedinte la UTA, a mers pe ideea lui Petru Dumitru, ex-conducătorul echipei Dacia Orăştie. Arădeanul, intrat de ani buni în lumea afacerilor, s-a asociat cu Petrică Avram, om cu experienţă în industria metalo-chimică, şi au deschis un punct de lucru în comuna Felnac, situată în apropierea oraşului.

Două sunt procesele mari desfăşurate în prezent de compania celor doi: măcinarea şi granularea deşeurilor din plastic. „Pe lângă faptul că oferim o alternativă aruncării lor în mediul înconjurător, venim şi în avantajul firmelor“, punctează Avram. Afacerea a prins, pentru că sunt multe firmele care rămân cu rebuturi sau cu deşeuri de care vor să scape: o companie care lucrează cu plastic plăteşte 5,2 lei pentru kilogramul de materie primă. Dar, aceeaşi cantitate constituită din material reciclat, e vândută doar cu 2,6 lei.

Investiţii majore

Fiecare produce aproximativ 200 de tone pe lună. Totul e automatizat şi atent selecţionat după prelucrare. Următorul pas vizează achiziţionarea unei maşinării destinată exclusiv transformării PET-urilor în granule.

„Un utilaj performant, din toate punctele de vedere, valorează cam 800.000 de euro“, explică Petrică Avram. Granulele obţinute din PET-uri sunt extrem de căutate în industria farmaceutică şi cea textilă, dar şi pentru export.


Cât costă kilogramul de plastic
Deşi prelucrează momentan doar dopuri, firma a stabilit un preţ unic pentru PET-uri: 0,35 de lei pe kg. Folia se cumpără cu acelaşi preţ, iar pentru deşeurile compuse din mase plastice se plătesc 0,5 – 0,6 lei pe kg. Momentan, materia provine de la firme, dar, în curând, şi persoanele fizice vor avea ocazia să scape de surplus.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite