Şomerii arădeni pot beneficia de cursuri de calificare şi specializare în prag de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arădenii se pot specializa în peste 20 de domenii profesionale la Centrul de Formare din Arad
Arădenii se pot specializa în peste 20 de domenii profesionale la Centrul de Formare din Arad

În apropierea sărbătorilor de iarnă, aproape 300 de oferte de muncă sunt puse la dispoziţia arădenilor fără job. De teamă să nu rămână fără loc de muncă, muncitorii cu studii medii au ales să se înscrie la diferite cursuri profesionale.

Curusurile de calificare şi specializare vin în întâmpinarea arădenilor cu studii medii pentru a-şi dezvolta cunoştiinţele în anumite domenii profesionale. Potrivit reprezentanţiilor Camerei de Comerţ care organizează aceste cursuri, diplomele dobândite în urma acestor calificări sunt un atuu important în găsirea unui loc de muncă.

Odată cu venirea crizei, majoritatea firmelor au abordat strategia reducerii cheltuielilor şi au făcut disponibilizări pe bandă. Pavel Miclea are 54 de ani şi este şofer de meserie. La firma de transport la care a lucrat până în urmă cu două luni, s-au făcut disponibilizări, iar arădeanul a rămas în şomaj. De aici i-a venit ideea să facă un curs de informatică. „Nu am studii universitare, de aceea e bine să îmi fac alte specializări pe lângă meseria de bază. M-am înscris la un curs de informatică pe care îl voi termina după sărbători. Sper ca această diplomă să mă ajute să mă reprofilez pe piaţa muncii din Arad şi să scap cât mai repede de şomaj”, a mărturisit arădeanul.

Bucătarii câştigă pe timp de criză

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad a deschis de curând Centrul de Formare Profesională unde zilnic mai multe persoane specializate se ocupă de cursanţii care îşi doresc să scape de şomaj. „Avem peste 20 de cursuri de calificare şi specializare printre care operator calculator, inspector resurse umane, formator, contabil, lucrător în comerţ, lucrător în tricotaje şi confecţii, bucătar, cofetar, patiser, cursuri de limba engleză şi germană”, a declarat Laura David, director la Centrul de Formare Profesională Arad. Potrivit conducerii Centrului, cele mai căutate meserii în această perioadă sunt cele de ospătari, barmani, bucătari şi cofetari şi asta deoarece mâncarea continuă să fie la mare trecere chiar şi în perioada crizei.

Aproape 300 de locuri de muncă

Pentru arădenii care doresc să se reorienteze profesional în prag de sărbători, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad a pus la dispoziţie 268 de locuri de muncă, cele mai multe pentru cei care caută oferte pentru munca necalificată. Din cele 268 de oferte, cele mai multe posturi sunt cele de confecţioner cablaje auto, confecţioner-asamblor articole din textile, muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor, muncitor necalificat la întreţinerea drumurilor, operator confecţii îmbrăcăminte, şofer, tapiţer şi tâmplar universal. Posturile sunt vacante şi se schimbă de la o lună la alta.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite