Arad: Cum rămân fără case săracii autostrăzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădenii din cartierul Alfa se vor trezi cu locuinţele demolate. Familiile din această zonă trăiesc în construcţii ilegale, aşa că exproprierea iese din discuţie.

De mai bine de 20 de ani convieţuiesc în zona fostei fabrici de cărămidă din cartierul Alfa. Acum se văd obligaţi să renunţe la toată agoniseala de-o viaţă în faţa autostrăzii care-i va scoate din case, rând pe rând. Astfel, peste o sută de familii care locuiesc lângă fosta cărămidărie trăiesc de câteva luni cu teama că iarna-i va prinde pe străzi, dormind prin gară sau chiar scări de bloc. Deşi toţi şi-au ridicat colibele fără autorizaţie, nimeni nu a fost interesat să-i „exproprieze”.

Valea roşie îşi trăieşte ultimele luni
Trăiesc aşa cum pot din ajutorul social, în case ridicate fie din cărămizile fostei fabrici, acolo unde mulţi dintre ei au lucrat, fie din resturile de moloz pe care le-au transportat din diferite zone ale Aradului.  Deşi viaţa lor pare imposibilă, au învăţat să supravieţuiască mediului ostil plin de praf, gropi şi nu în ultimul rând, de lipsuri.
Pentru că nimeni nu s-a interesat de soarta lor, localnicii din „valea roşie” au pus umăr lângă umăr, formând o comunitate care în prezent are peste o sută de familii. „Trăim cum putem şi noi. Noi am îndreptat drumurile ca să putem să ne ducem copiii la şcoală sau grădiniţă. Să veniţi numai când plouă aici, să vedeţi ce noroaie se fac”, a povestit Marta Morar, o femeie de 58 de ani care locuieşte în zona respectivă.

Soluţia autorităţilor: inventarul
Primăria Arad a inventariat imobilele şi persoanele care locuiesc în zona străzii Mărului. „Conform unui raport din august 2009 au fost inventariate în această zonă 510 persoane, din care 150 de minori”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Corina Drăghici, care a adăugat că administraţia locală caută o soluţie pentru ei.

O sută de familii în cărămidărie
În colonia de pe strada Mărului locuiesc cel puţin o sută de familii, numărul lor exact nefiind cunoscut din lipsa documentelor legale. Sunt familii numeroase cu mulţi copii, care riscă să nu mai poată frecventa şcoala, sau să-şi facă temele pe băncile din parcuri. O bună parte dintre localnici au lucrat la fosta fabrică de cărămidă, în prezent cei mai mulţi dintre ei trăind fie din ajutorul social, fie din mila oamenilor sau alocaţiile copiilor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite