Arad: Criza scade preţul documentelor ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Criza scade preţul documentelor ilegale
Arad: Criza scade preţul documentelor ilegale

Dacă la începutul acestui an actele de identitate false costau în medie 1.000 de euro, acum ele se procură şi cu 100. În ultimele luni a devenit mai rentabilă forţarea graniţei cu documente false decât ascunderea în camioane şi TIR-uri.

Doar în acest weekend, poliţiştii de frontieră arădeni au reţinut 11 persoane care doreau să treacă ilegal frontiera în Ungaria. Şapte dintre acestea au prezentat la control acte de identitate false româneşti, italiene şi bulgăreşti. Toţi cei prinşi au declarat că şi-au achiziţionat actele de identitate false de la persoane necunoscute, contra unor sume de bani cuprinse între 100 şi 2.000 de euro, pentru a ajunge în spaţiul Schengen.

Mai mulţi migranţi cu acte false
Faţă de anul trecut, numărul persoanelor care încearcă să treacă frontiera spre Ungaria cu acte false a crescut.
„Până de curând, cele mai multe tentative de trecere ilegală a frontierei erau prin ascundere în TIR-uri, în trenuri sau chiar prin trecerea pe jos a graniţei. În ultima vreme s-a înmulţit însă numărul celor ce încearcă trecerea vămii cu documente false”, a declarat Mihaela Leş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad. În luna octombrie a anului trecut au fost reţinute de poliţiştii arădeni 29 de persoane care au comis fals privind identitatea.
Ieftinirea actelor false
Anul acesta, până în data de 26 octombrie au fost reţinute deja 33 de persoane pentru aceeaşi infracţiune.  Conform celor declarate poliţiştilor de frontieră arădeni, aceştia plătesc sume cuprinse între 100 şi 2.000 de euro pentru un document de identitate falsificat.
Marea lor majoritate declară în ultimele luni că au plătit sume mult mai mici faţă de perioada similară a anului trecut, sau chiar comparativ cu primăvara acestui an.

Asiaticii, în topul ilegaliştilor

Cele mai multe persoane prinse de poliţiştii arădeni când încercau să treacă ilegal frontiera spre Ungaria provin din Pakistan, Turcia sau Afganistan. Au mai fost depistaţi de poliţişti şi mulţi cetăţeni din Republica Moldova, care în lipsa documentelor necesare pentru spaţiul Schengen au încercat să treacă drept români.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite