Creştinii sărbătoresc, astăzi, Duminica Floriilor. La biserici se împart ramuri înmugurite de salcie.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii ortodocşi sărbătoresc, astăzi, Duminica Floriilor, ultima duminica dinainte de Paşte, zi care marchează începutul Săptămânii Mari sau a Patimilor. Floriile reprezintă, în acelaşi timp, o cinstire a memorabilului eveniment creştin, dar şi o aniversare veselă a reînvierii naturii. Sărbătoarea aminteşte de Intrarea Domnului în Ierusalim. În această zi este dezlegare la peşte. 

Acest praznic deschide ciclul Sărbătorilor Pascale, care se încheie o dată cu Înălţarea Domnului, la 40 de zile de la Înviere. Evocând intrarea Mântuitorului în Ierusalim călare pe asin, întâmpinat de o mulţime de oameni cu flori şi ovaţii, Floriile reprezintă în acelaşi timp o sărbătoare în care elementele creştine şi cele precreştine se îmbină în mod fericit, rezultând nenumarate tradiţii şi obiceiuri.

În aceasta zi se sfintesc, prin rugăciune şi stropire cu agheasmă, ramuri înmugurite de salcie, care se împart creştinilor, iar slujitorii Bisericii le ţin în mâini, cu lumânari aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii. Dintre obiceiurile cele mai răspândite de Florii am putea aminti credinţa conform căreia cine se împărtăşeşte în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim are mari şanse să i se îndeplinească orice dorinţă îşi va pune când se apropie de preot. În unele regiuni din ţară, se dau câteva ramuri de salcie la vite ca să manânce, iar livezile şi viile sunt împodobite ca să dea roade bogate. Tradiţia mai spune că, aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi în prima zi de Paşte.

Aproximativ 1,5 milioane de români îşi aniversează ziua onomastică de Sărbătoarea Floriilor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite