Creşterea accizelor îi îmbucură pe comercianții țigărilor fără timbru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Samsarii” se feresc de privirile suspecte ale trecătorilor
„Samsarii” se feresc de privirile suspecte ale trecătorilor

Ţigările fără timbru, tutunul şi  foiţele atrag tot mai mulţi arădeni care vor să-şi satisfacă viciile fără să-şi golească portofelele. Majorarea accizelor la ţigări reprezintă un nou motiv de bucurie pentru comercianţii „fără timbru”, care se aşteaptă ca anul 2010 să le crească vânzările.

Ascunşi prin cotloanele pieţelor arădene, „samsarii” întocmesc preţurile după bunul plac, departe de ochii Fiscului sau a poliţiştilor. Vânzările contrabandiştilor cresc odată cu preţurile din magazine. Comercianţii încearcă să se ferească de ochii autorităţilor, dar eternul „am ţigări băiatul” vuieşte la tot colţul.

Preţurile mici cresc vânzările

Contrabandiştii nu vând la pachet pentru că nu se prea merită. „Dacă vrei, numai la cartuş dau. Nu le ţin la mine ca să nu iasă probleme, dar în două minute îţi duc câte cartuşe vrei. Cele mai multe le aduc din Republica Moldova că sunt ieftine, chiar dacă nu au acelaşi gust”, spune un comerciant, sub protecţia anonimatului.

Bărbaţii fac legea în piaţă, iar preţurile variază de la patru, la şapte lei pentru un pachet de ţigări. „Cele mai ieftine, dar şi cele mai proaste, sunt la 4,5 lei pachetul. Ţigările mai fine le dau cu cinci, şase sau chiar cu şapte lei, în funcţie de marcă”, completează comerciantul.

Cu ochii pe vămile arădene

Sărbătorile de iarnă au umflat bugetul contrabandiştilor, pentru că arădenii s-au aprovizionat din timp pentru anul 2010, care urcă preţul pachetului de ţigări la 10 lei. Şi poliţiştii de frontieră se tem de creşterea contrabandei cu ţigări. „Deocamdată nu avem nicio analiză a riscului de creştere a traficului de ţigări în vămile arădene, dar ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple în perioada care va urma. Se iau oricum măsuri de a stopa acest fenomen” , a declarat comisarul şef Ion Mareş, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad.


Tutunul brut, o alternativă

Mulţi arădeni îşi fabrică singuri ţigările. „Eu primesc tutun din Elveţia. O cutie de 120 de grame costă cam şase euro şi îmi ajunge o lună şi jumătate. Aici, 30 de grame costă 50 de lei. Ţigările din comerţ m-ar costa o sută de euro lunar”, spune Cosmin Ioniţă.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite