Arad: Credite pentru pastile, la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Credite pentru pastile, la pensie
Arad: Credite pentru pastile, la pensie

Vârstnicii spun că nu-şi permit să-şi cumpere lunar medicamentele, aşa că apelează la împrumuturi. Deşi au o situaţie financiară precară, cei mai mulţi dintre pensionari plătesc la timp toţi banii pe care îi împrumută.

Marin Covaci este un pensionar din Arad care spune că s-a împrumutat de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) şi de la două bănci, pentru că nu mai face faţă cheltuielilor. Medicamentele, tratamentele, utilităţile şi mâncarea depăşesc cu mult venitul lui net lunar. „După mai bine de 40 de ani de muncă, nu-mi ajunge pensia nici măcar pentru mâncare. De la începutul anului şi până în prezent am fost nevoit să-mi scot credit de la două bănci şi de la CARP. Sufăr cu inima şi am nevoie de tratament în fiecare zi, altfel nu aş mai fi în viaţă. Numai pe medicamente dau în fiecare lună 500 de lei, iar pensia mea este de 650 de lei”, a declarat Marin Covaci.
Potrivit reprezentanţilor CARP, de la începutul anului şi până în prezent s-a dublat numărul vârstnicilor care apelează la un împrumut.

Peste 400 de cereri lunar
„Cea mai mare parte a pensionarilor care recurg la serviciile noastre sunt cei cu venituri mici, care nu depăşesc 400 de lei pe lună. Astfel, până la 200 de lei împrumutaţi, pensionarii vor plăti o dobândă de 10%, între 200 şi 1.000 de lei dobânda este de 12%, iar peste 1.000 de lei dobânda este de 14%. Motivele pentru care pensionarii cer un împrumut sunt de cele mai multe ori medicamentele, mult prea scumpe”, a declarat Vasile Neagu, preşedinte CARP.
În ciuda faptului că la aceste împrumuturi apelează de regulă persoanele cu o situaţie financiară precară, reprezentanţii CARP spun că până în prezent nu s-au înregistrat cazuri în care bătrânii să nu-şi poată achita datoriile.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite