Credincioşii arădeni se se pot închina la fragmentul din Sfânta Cruce adusă de la Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creştinii sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci
Creştinii sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci

Astăzi, credincioşii arădeni sunt aşteptaţi la lăcaşele de cult pentru a prăznui Înălţarea Sfintei Cruci. Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci este inspirată dintr-un eveniment istoric care s-a petrecut în vremea împăratului Constantin, cel care a eliberat Biserica creştină de sub asuprirea împăraţilor păgâni.

Această sărbătoare aminteşte de două evenimente importante din istoria bisericii: aflarea Sfintei Cruci şi Înălţarea ei solemnă, în faţa poporului, în ziua de 14 septembrie 335 la Ierusalim. Cu această ocazie, în toate lăcaşurile de cult va fi oficiat ritualul special al scoaterii Sfintei Cruci.

Sărbătoarea este o mărturie a cinstirii Sfintei Cruci a lui Hristos de către întreaga lume. La unele biserici şi mănăstiri, unde se păstrează părticele din Sfânta Cruce, zilele acestea au loc pelerinaje.

Credincioşii arădeni se se pot închina la fragmentul din Sfânta Cruce adusă de la Ierusalim, care se păstrează în biserica Mănăstirii „Simeon Stâlpnicul” din cartierul Gai. IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, va sluji la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de la Feredeu.

Datini şi obiceiuri

Ziua Crucii, aşa cum se numeşte sărbătoarea în popor, este cinstită prin post şi praznice. Se posteşte pentru sănătatea familiei, pentru spor şi pentru bunăstarea gospodarilor. Credincioşii sfinţesc la biserică ulcele noi pline cu miere şi lapte; de toarta căniţelor ei leagă câte un fir de aţă roşie, iar fiecare cană este acoperită cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.

De Ziua Crucii, în zonele viticole începe culesul viilor. Se mai păstrează obiceiul ca preotul parohiei să sfinţească via şi butoaiele cu vin, pentru ca şi în anul viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.

Doar strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi; ei sunt păstraţi ca ofrandă pentru părările cerului şi de aceea se numesc în limbaj popular „Strugurii lui Dumnezeu". În podgorii se fac focuri şi podgorenii sărbătoresc rodul noii recolte cu bucate alese, cu muzică şi băutură.

În această zi se bat nucii. Tot acum, se adună din păduri şi ramurile de alun. Tradiţia spune că atunci când sunt recoltate în Ziua Crucii, ramurile acestea primesc puteri miraculoase şi sunt unelte valoroase pentru fântânarii care vor să depisteze izvoarele subterane.

În această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu crucea.

Prognozele meteorologice din vechime pentru Ziua Crucii sunt verificate în timp: când cocorii se pregătesc de plecare este un semn că vremea se răceşte; dacă tună în această zi, va fi o toamnă lungă. În schimb, cârdul de ciori gălăgioase anunţă căderea brumei.

Înainte de Ziua Cruci nu este bine să culegi călinele, pentru că în ajunul sărbătorii ca fi o noapte geroasă.

Această dată vesteşte că vara s-a sfârşit şi toamna îşi intră în drepturi. Monedele sfinţite azi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă (chiar dacă este şi de carton) aduc belşug şi spor în munca de fiecare.



Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite