PORTRET: Cosmin Puican îndrăgostit de contrabas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Puican
Cosmin Puican

Cu o carieră muzicală de invidiat, contrabasistul arădean se distinge prin premii obţinute la festivaluri clasice, printre care şi un echivalent al Grammy.

Deşi nu face parte dintr-o familie de muzicieni, Cosmin Puican s-a născut cu „drogul” notelor muzicale în sânge. „Nimeni din familia mea nu a fost muzician. Mama era învăţătoare, iar tata lucra la CFR. Cu toate acestea, muzica a reprezentat totul pentru mine încă din copilărie”, mărturiseşte Cosmin Puican.

Astfel, începutul clasei a cincea a reprezentat şi începtul său ca şi contrabasist, mai ales că vioara şi pianul se învaţă din clasa întâi şi chiar mai devreme.

„Am trecut peste complexul acestui instrument. Îmi era oarecum ruşine că sunt nevoit să învăţ contrabasul, dar într-un final m-am îndrăgostit de el. Nu am visat niciodată că voi cânta la el”, povesteşte Cosmin.

Un instrument dedicat umbrei

Cosmin Puican recunoaşte că „literatura contrabasului” nu este foarte vastă. „Pentru a fi un bun muzician al instrumentelor cu corzi, trebuie să-ţi dezvolţi simţul tactil, să-ţi sincronizezi ambele mâini. Contrabasul este foarte greu şi presupune multă muncă. Pe lângă acestea, trebuie să nu te limitezi doar la bucăţile pentru el, ci mai mult de atât, să fii universal, să fii în stare să cânţi şi arii pentru vioară de exemplu”, spune Cosmin Puican. Muzicianul mai adaugă faptul că în momentul în care cântă preia ariile pentru vioară, încearcă să le cânte la tonalitatea şi tempoul originală, mai ales că timbrul celor două instrumente este total diferit.

„Clasicienii şi simfoniştii sunt de obicei limitaţi şi asta că profesorii îi limitează. Trebuie să laşi muzicianul să descopere cât mai multe, să nu fie limitat doar la un singur gen muzical”, mărturiseşte contrabasistul.

Grammy de Germania

Legat de cariera sa muzicală, arădenii îl recunosc şi în calitate de solist. Premiul special de la Festivalul Bottesini (Italia 1998), dar şi cel de la Echo Klassikpreiss (Munchen 2005), echivalentul premilor Grammy în varianta germană, au adus un plus artistului Cosmin Puican.
Stăpânul unui uriaş al orchestrei, al contrabasului, solistul şi-a demonstrat ori de câte ori a urcat pe scenă tehnicitatea celor mai extreme părţi ale lucrărilor cu o sensibilitate extraordinară.

Întrebări şi răspunsuri

Ştiu că ai pus bazele Transylvanian Quartet. Mai ai şi alte proiecte?
Da. Fac parte din cvintetul Lendvay & Friends alături de care am reuşit să concertăm la diferite spectacole importante din întreaga lume. Încerc totuşi să mă împart între cele trei „joburi”, mai ales că mai tot timpul sunt pe drumuri.

Fetiţa ta, Bernadette, îţi calcă pe urme?
Recunosc că da. Este în clasa a opta la Liceul de Muzică din Arad. Studiază vioara şi consider că are toate aptitudinile şi talentul ca să continue o carieră muzicală.

Mulţi artişti fac sacrificii pentru artă. Tu cum stai la acest capitol?
Nu sunt egoist, sunt şi familist. În timp ce unii au renunţat la familie pentru o carieră muzicală, eu am preferat să mă implic în viaţa familiei mele. De aceea mulţumesc şi soţiei mele că m-a ajutat şi m-a susţinut în tot acest timp.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să gătesc. Sunt preocupat şi de grădinărit, mai ales că mă relaxează. Consider totodată că sunt şi un şoarece de bibliotecă, deoarece îmi place ca toate lucrurile să fie puse la locul lor, chitanţe, cărţi”, spune contrabasistul arădean.

Ce nu-i place
Cosmin Puican mărturiseşte că nu-i place indiferenţa celor din jur. „Nu-mi place indiferenţa şi neimplicarea oamenilor. Am un simţ civic dezvoltat şi de aceea nu-mi plac oamenii care nu se implică”, încheie acesta.

Profil
Născut. 22 iulie 1970, Teiuş, judeţul Alba
Educaţie. Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj
Carieră. De 17 ani activează în orchestra Filarmonicii de Stat Arad
Familie. Căsătorit

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite