Arad: Cosmin Brola, undiţa de la pasiune la emisiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a transformat pasiunea pentru pescuit într-o afacere, pe care o tratează cu seriozitate, dar din care spune că încă nu poate trăi

Profil
Născut - 14 august 1976, Arad
Educaţie - Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest Vasile Goldiş, Arad
Experienţă - Pescar de competiţie de trei ani
Familie - Căsătorit, un copil


A ajuns prima dată la pescuit, copil fiind, împreună cu un prieten de familie. „Dorel Moţ a fost cel care m-a dus la pescuit şi care mi-a arătat frumuseţea acestui sport. De altfel, de la el ştiu şi marea majoritate a trucurilor din acest sport”, şi-a amintit Cosmin Brola. A urmat o lungă pauză întreruptă acum zece ani, când a redescoperit plăcerea pescuitului.

A întâlnit un campion

Întâlnirea cu Adrian Petrişor, campion naţional la pescuit sportiv, a constituit şi momentul în care Cosmin Brola s-a transformat din pescar amator în pescar de competiţie.

„De circa trei ani particip şi la concursuri, unde e ceva mai greu dacă vrei performanţă. Am participat şi câştigat concursuri interjudeţene şi am avut două participări chiar şi la finala B a concursului naţional organizat de Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România ”, a mai spus pescarul arădean. Pregătirile de concursuri înseamnă minimum patru zile dedicate acestui eveniment. „E nevoie de cel puţin două zile pentru pregătirea beţelor, a liniilor, a întregului echipament , de antrenament şi mai apoi vine concursul propriu-zis”, a mai explicat Cosmin Brola. Toate aceste lucruri implică o serie de cheltuieli, departe de a fi neglijabile.

„În rest, pescuitul e preocupare de weekend. Aceasta e şi relaxare şi antrenament, dar şi modalitate de a învăţa lucruri noi dacă îţi alegi parteneri mai buni decât tine ”, a mai spus pescarul arădean.

Magazin şi emisiune de specialitate

În urmă cu doi ani a decis să-şi transforme pasiunea şi într-o sursă de venit. ”Am constatat pe propria piele că în piaţă era o lipsă de produse de calitate, în special cele necesare pentru concursuri, aşa că am deschis un magazin care să răspundă acestei cerinţe. Am adaptat şi programul astfel ca toţi pescarii să poată cumpăra atunci când au nevoie”, a mărturisit Cosmin Brola. De aici şi până la ideea emisiunii ”Fir întins” a mai fost doar un pas. „Era nevoie de o emisiune care să le prezinte pescarilor informaţii utile, trucuri şi noutăţi din domeniu. Aşa s-a născut emisiunea, care e bilunară şi care aduce invitaţi de marcă cu explicaţii tehnice despre diferite stiluri de pescuit”, a mai spus Cosmin.


Întrebări şi răspunsuri
Cât efort implică practicarea pescuitului sportiv?
Este vorba şi de efort material, dar şi de efort familial. De multe ori eşti nevoit să-ţi privezi familia de prezenţa ta şi asta este poate cel mai greu lucru. Trebuie ca familia să te înţeleagă şi să te sprijine.

Se poate trăi din această pasiune?
Pot să vă spun că nu aş putea supravieţui din magazinul de specialitate şi din emisiune. De fapt, emisiunea este o ambiţie personală şi o încercare de a aduce ceva de calitate.

Ce stil de pescuit se practică în zonă?
Este o zonă în care se practică stilul “feeder”, în special pe Mureş.

ce-i place
Îi place să-şi petreacă timpul alături de familie, în special să se joace cu fetiţa sa, Mara. „Citesc reviste de specialitate pentru că e mereu ceva nou de învăţat”, a spus pescarul, care a adăugat că îi face plăcere să participe şi la karaoke.

ce nu-i place
Nu îi place mediocritatea şi faptul că avem tendinţa de a ”ne lăsa călcaţi în picioare”. ”Urăsc tipicul nu ştiu, nu cunosc, nu am, nu pot. Din păcate, devine un mod de viaţă. Şi unul păgubos din toate punctele de vedere”,a adăugat Cosmin Brola.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite