Arad: PORTRET/Cristian Cosma conduce noul val de poloişti arădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET/Cristian Cosma conduce noul val de poloişti arădeni
Arad: PORTRET/Cristian Cosma conduce noul val de poloişti arădeni

Fost component al ultimei echipe care a adus performanţă la Arad, e antrenorul seniorilor şi juniorilor II de la AMEFA.

Profil

Născut - 26 februarie 1970
Educaţie - Masterat Educaţie Fizică şi Sport
Experienţă - Poloist, antrenor de polo
Familie - Căsătorit, un copil

A început polo-ul în 1982, când a împlinit 12 ani. Echipa Aradului din acea vreme era o prezenţă constantă în Liga Naţională şi atrăgea. Cristi a trecut prin mâinile unor antrenori de referinţă ai Rapidului, cum se numea atunci formaţia. L-au pregătit pentru performanţă Ioan Kontor, Ioan Unc şi Horia Capotescu.

S-a impus repede şi a fost unul dintre cei mai constanţi jucători. „Nu pot să spun că am avut o carieră foarte fulminantă, am jucat din plăcere. La 15 ani am disputat primul joc oficial, iar la 16 am devenit campion naţional de juniori II. Un an mai târziu, am ieşit pe locul doi, dar la ediţia următoare am luat iar titlul”, şi-a rememorat Cristi traseul.

Anii de glorie

A urcat la prima echipă în preajma lui 1989, an când şi polo-ul, ca şi celelalte sporturi din România, a traversat o perioadă de incertitudine.  „Echipele de la noi o duceau aşa şi aşa. Noi, până în 1995, am jucat din pură pasiune. Dar în acel an s-a găsit un investitor şi lucrurile au fost tratate la modul cel mai serios. În 1996 am promovat pe prima scenă, apoi am ieşit vicecampioni naţionali. A fost cea mai bună performanţă a mea ca jucător. A urmat Campionatul European Universitar, pe care l-am câştigat, iar în cupele europene am ajuns în turul doi”, a povestit Cristi.

Frumoasa generaţie a Aradului îi număra pe atunci pe Urs, Ionescu, Iegariu, Huber, Bela sau Andrasony. „Lotul s-a format pentru performanţă. Formam o generaţie bună, iar dacă s-ar fi întâmplat chestia asta când noi aveam 18 ani, probabil că ajungeam mult mai departe”, a punctat fostul sportiv. Ultima performanţă a fost un loc 3, în 1999.

Pe banca suferinţelor

Doi ani mai târziu, Cristi a terminat Facultatea de Sport şi a început să antreneze. Mai întâi la juniori, apoi a preluat conducerea primei echipe, până în 2007, când i-a lăsat locul lui Barbu Ghiţan, cel care adusese titlul de vicecampioană la Arad. A revenit, după plecarea lui Ghiţan. Astăzi conduce noua generaţie, plus formaţia de juniori II.

„Nu pot să  spun care sunt perspectivele polo-ului acum. Poate că nici nu sunt în măsură şi nici nu m-am gândit foarte mult la acest lucru. E cert că avem nevoie de mediatizare, de autorităţi locale. Dar Ministerul Tineretului şi Sportului îţi dă o oră de sport la şcoală şi părintele copilului consideră că e suficient. Când învăţăm toţi că sportul e necesar, probabil că atunci vom avea şi perspective frumoase”, a conchis Cristi Cosma.

Întrebări şi răspunsuri

De ce ar trebui să opteze copiii pentru polo?
Copiii ar trebui în primul rând să facă sport. În general. Oricât încercăm să-i forţăm cu şcoala, neavând timp să se recreeze fizic, mental, nu au capacitatea necesară să evolueze cum ar trebui?

Ce riscăm în acest caz?
Avem şansa să devenim o naţie de obezi. În decursul anilor, îm învăţat foarte mulţi copii să înoate. Acum, sunt tot mai comozi, dar vor fi probleme. Sportul ajută, iar la polo se folosesc toate părţile corpului. Stimulează şi intelectul, pentru că, lucrând în echipă, eşti atent, comunici. E complex. Putem avea şapte facultăţi, dar dacă nu ştim să înotăm sau să mergem cu bicicleta.

Ce-i place

Cristi Cosma e în primul pasionat de ceea ce face. Polo-ul îl acaparează aproape în totalitate, iar atunci când are timp liber, îi place să-l petreacă în natură. „Îmi place tot ceea ce fac. Ies în mijlocul naturii ori de câte ori am ocazia: la pădure, pe malul Mureşului, la Trei Insule”, a povestit fostul poloist.

Ce nu-i place

Tip pozitiv în general, Cristi Cosma nu şi-a definit o listă neagră. Totuşi, mărturiseşte că nu-i place genul de om ajuns într-o poziţie fără a avea merite deosebite. „Nu îmi plac parveniţii”, a rezumat arădeanul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite