PORTRET: Corneliu Drăgoi duce trompeta la grad de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Drăgoi
Corneliu Drăgoi

După mai multe colaborări cu Opere şi Filarmonici din ţară, trompetistul timişorean şi-a găsit casa acolo unde se aştepta mai puţin, la Arad.

Artist încă de pe vremea când era de-o şchioapă, Corneliu Drăgoi este cunoscut de publicul arădean atât ca şi solist, cât şi ca şef de partidă trompetă în cadrul Orchestrei Filarmonicii de Stat Arad. Pasionat de trompetă încă de mic, a reuşit într-un timp relativ scurt să-şi adauge file importante din cariera sa la CV.

De la jazz la simfonie
Deşi a studiat din copilărie şi pianul, în paralel, a renunţat tocmai pentru a putea studia mai intens trompeta. „Diferenţele între cele două instrumente m-au făcut să aleg trompeta. În primul rând pentru că întotdeauna am fost fascinat de muzica de fanfară şi de jazz, iar apoi pentru că pianul îmi ocupa prea mult timp pentru studiu şi nu prea aveam răbdare. Instrumentele de suflat în schimb nu necesită atât de mult studiu”, mărturiseşte Corneliu Drăgoi.
Un fan înrăit al jazzului, Corneliu şi-a dedicat cariera muzicii de cameră tocmai pentru că aceasta i-a oferit ceea ce el căuta încă din anii facultăţii: satisfacţia unei meserii plină de sunet şi culoare. Cât priveşte oraşul unde a ales să rămână pentru totdeauna, Corneliu Drăgoi face parte din viaţa culturală a Aradului de mai bine de opt ani. „În anul patru de facultate, făceam aproape zilnic drumul Timişoara-Arad, deoarece şi atunci activam în cadrul Filarmonicii. Singura problemă în acei ani a fost că salariul pe care-l luam nu acoperea cheltuiala benzinei. Totuşi, consider că a meritat acest efort mai ales că fac ce-mi place. De aceea spun că dacă nu vrei să lucrezi nimic în viaţă, alegeţi atunci un hobby”, spune artistul arădean.
Legat de instrumentul la care cântă, Corneliu Drăgoi mărturiseşte că: e pe gustul său. „Cânt la trompetă normală şi la trompetă picolo. Trompeta bass spre diferenţă de primele două, are un sunet mai grav, asemănător cu trombonul”, povesteşte trompetistul.

Interes ridicat din partea publicului arădean
Pentru că are o vechime de peste opt ani în cadrul Filarmonicii Arad, Corneliu vede o creştere a interesului din partea arădenilor legat de spectacolele Filarmonicii. „Totul depinde de programele pe care le oferi publicului. Cu cât programul e mai diversificat şi personalizat, cu atât numărul celor interesaţi de spectacole este mai mare. În ultimul an, spectacolele şi festivalurile au făcut ca tot mai mulţi tineri să fie atraşi de ceea ce noi, ca artişti, le oferim”, încheie Corneliu Drăgoi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce oferă în plus spectacolele din afara ţării decât cele din interiorul graniţelor României?
La noi calitatea spectacolelor este în creştere, dar nu prea există posibilităţi. Afară în schimb, dacă faci lucrurile cu jumătăţi de măsură, pierzi public.

Îţi doreşti ca viitorii tăi copii să te urmeze?
Nu sunt sigur, rămâne de văzut. În România perspectivele sunt destul de puţine, iar dacă pe viitor lucrurile vor rămâne la fel, sunt puţine şanse să-mi îndrum copiii spre această meserie.

Care e trompetistul tău preferat?
Fără nicio îndoială Andre Maurice. Întotdeauna am fost fermecat de muzicalitatea şi talentul său.

Ce-i place
Artistul mărturiseşte că interacţiunea cu oamenii este cea mai importantă. „Îmi plac oamenii cu caracter, mai ales că pe zi ce trece sunt tot mai rari”, spune Corneliu Drăgoi.

Ce nu-i place
Recunoaşte că nu prea există lucruri care să-l indispună. „Încerc să nu fiu afectat de probleme sau de oameni. Cu toate acestea, recunosc că nu-mi place politica şi bineînţeles, manelele”, încheie artistul.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite