Copiii părăsiţi la spital: strategie de abandon pentru tot mai multe familii dezorganizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mamă cu cinci copii minori este ultimul caz cu care s-au confruntat doctorii din Arad. Medicii pediatrii spun că se confruntă cu aproximativ zece cazuri de abandon săptămânal, aproape dublu faţă de luna trecută. 

Zeci de copii ajung la cabinetele de consultaţii sau la spital însoţiţi de vecini, bunici sau uneori de unul dintre părinţi.
Doi gemeni de trei luni, o fetiţă şi un băiat au fost abandonaţi într-un salon al secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, vineri seara, chiar de către mama lor în vârstă de 35 de ani. Cadrele medicale care au fost de gardă povestesc că femeia a venit cu sugarii la spital spunând că au răcit şi că aceştia ar fi plâns o zi întreagă.

“Au fost înregistraţi la noi pe secţie cu o răceală obişnuită. Mama copiilor a plecat din spital spunând că merge până acasă să le aducă micuţilor ceva lapte praf adus special din Franţa şi nu s-a mai întors până în această dimineaţă”, a declarat Cristian Geantă, medic pediatru.

Cadrele medicale de la Pediatrie I au chemat Poliţia şi angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. „ Nu se poate spune că sugarii au fost abandonaţi deoarece perioada de timp în care părinţii au lipsit este prea mică”, a declarat Angelica Stana, purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului.

image

Ultimul caz de abandon este al femeii de 35 de ani, mamă a cinci copiii, care vineri şi-a lăsat gemenii de doar trei luni în spital, sub pretextul că merge să le aducă lapte praf. Ilnti Gyusmenti a revenit abia astăzi după cei doi gemeni.

„Îmi iubesc mult copiii şi nu aveam de gând să-i las de tot în spital. Am plecat să fac rost de bani pentru că mi-a fost teamă că nu o să am cu ce să le plătesc spitalizarea. Am lucrat câţiva ani în Franţa, iar acum vreau să rămân cu soţul şi copiii în Arad”, a spus mama gemenilor. Francisc şi Cătălina, gemenii lăsaţi în spital, au fost născuţi în Franţa, motiv pentru care nu au încă certificat de naştere românesc. Astăzi, micuţii sunt perfect sănătoşi însă nimeni nu ştie cu exactitate care va fi soarta lor.

„Adresa pe care mama a lăsat-o iniţial la spital a fost greşită. Am reuşit să aflăm unde locuiesc şi am demarat o anchetă socială. La finalizarea cercetărilor vom lua măsurile care se impun”, a declarat Angelica Stana, purtător de cuvânt la Protecţia Copilului Arad.

image

Trăiesc doar din alocaţii

Mama gemenilor spune că doi dintre copiii ei se află la o şcoală ajutătoare din Timişoara, iar acum trăieşte doar din alocaţia celorlaţi cinci minori. „Primul soţ, cu care am primii cinci copii, a murit într-un accident de maşină, iar acum nu-l mai am decât pe tata gemenilor. Ne descurcăm greu, dar asta nu înseamnă nu nu-mi iubesc copiii”, a adăugat Ilnti Gyusmenti.

Reprezentanţii secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Arad spun că în ultima lună au fost copleşiţi de numărul mare de cazuri de abandon, de copii care trăiesc în familii dezorganizate, ai căror părinţi îi ignoră.

„Perioada de foc pentru noi este în sezonul rece. Atunci sunt cele mai multe cazuri. Cu toate acestea, în ultima lună, numărul copiilor abandonaţi s-a cam dublat. Chiar dacă părinţii îşi aduc copiii pentru diferite probleme, odată internaţi, aceştia folosesc diferite pretexte pentru a pleca şi nu se mai întorc după ei”, a declarat în această dimineaţă, doctorul Cristian Geantă, medic pediatru în cadrul secţiei de Pediatrie I.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite