Arad: Copiii sunt salvaţi de sunetul muzicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva micuţi cu dizabilităţi psihice, care primesc ajutor într-un centru educaţional din Arad au început un program terapeutic unic în România.

Cu ajutorul sunetelor pe care chiar ei le generează cu instrumente asemănătoare clopoţeilor de mână, micuţii învaţă să se exprime şi să câştige încredere în ei înşişi. Chiar dacă au probleme grave de auz şi nu disting niciun fel de sunet, copiii de la Fundaţia Creştină R.C.E. „Speranţa Copiilor” din Arad cântă fără probleme la clopoţei.

Micuţii care îşi duc viaţa în acest centru nu se deosebesc aproape cu nimic de alţi copii. Merg la şcoală, mănâncă bomboane pe ascuns şi râd la desene animate. Singura diferenţă este că limbajul prin care se înţeleg cu prietenii lor este cel al semnelor.

Micuţii cântă în concerte caritabile

De-a lungul timpului, profesorii şi cadrele medicale de la Centrul „Speranţa Copiilor” au reuşit să formeze din aceşti îngeraşi adevărate talente. Cu toate că nu aud deloc, micuţii cântă la clopoţei. Ei s-au adunat într-o formaţie, iar la fiecare eveniment caritabil organizat în Arad, ei sunt primii care îşi arată talentul. Dizabilităţile cu care s-au născut nu-i împiedică să susţină concerte adevărate.

Cântec matematic

Micuţii selectaţi pentru acest program participă la trei şedinţe pe săptămână, a câte 40 de minute. Ei primesc clopoţeii, pe care sunt trecute cifre sau semne pe care pot să le recunoască. Partitura este scrisă cu aceleaşi semne, nu cu note muzicale, iar când dirijorul arată pe partitură fiecare cifră, copilul care deţine clopoţelul corespunzător produce sunetul. Succesiunea de sunete dă naştere unei melodii întregi. Cântecele sunt deosebite, mai ales că ies din mâinile unor copii cu astfel de probleme. Profesorii şcolii au povestit că fiecare copil din centru este special în felul său.

„Copiii noştri, încă din prima zi petrecută în fundaţie, au dat dovadă de maturitate şi au ştiut să colaboreze şi, mai ales, să reacţioneze prompt la medicamentaţia şi tratamentul oferit de personalul nostru. Se văd progrese mari la majoritatea dintre ei şi sperăm ca munca şi iubirea noastră să-i ajute să treacă peste boala cu care s-au născut”, a declarat Ovidiu Martin, directorul Fundaţiei Creştine R.C.E. „Speranţa Copiilor”.


Istoria clopoţeilor
Povestea clopoţeilor a început în SUA, când un grup de copii asistaţi a făcut o vizită unor organizaţii caritabile de peste ocean. „Unul dintre copiii noştri a cântat la flaut, într-un spectacol care a avut loc lângă Washington, într-o biserică. În auditoriu era şi o profesoară de muzică pentru copii cu nevoi speciale, Linda Elkan. Ea s-a oferit imediat să ne ajute în asistarea copiilor din centrul nostru, învăţându-i să cânte la chimes”, a spus Ovidiu Martin

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite