Arad: Copiii cerşetori, cel mai uşor de ajutat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Copiii cerşetori, cel mai uşor de ajutat
Arad: Copiii cerşetori, cel mai uşor de ajutat

Organizaţiile care luptă pentru reintegrarea cerşetorilor şi oamenilor străzii în societate subliniază gravitatea acestui fapt.

Copiii din lumea străzii sunt împărţiţi în două categorii: cei care sunt acolo pentru că nici părinţii nu au alte variante şi cei care sunt trimişi de părinţi la cerşit ziua, iar seara se întoc acasă cu banii produşi.

„Ei învaţă că acest stil de viaţă e singurul. Trebuie intervenit la părinţi, cei care ar trebui să accepte că le-ar fi mult mai bine dacă ar fi integraţi pe piaţa muncii”, a explicat Laura Andres, preşedinte al asociaţiei caritabile „Oaza”.

Bucurii pentru oamenii străzii

Asociaţia condusă de arădeancă e implicată în lupta contra cerşetoriei. „Avem o casă pentru foşti copii ai străzii. Încercăm să ajutăm, cu bani, haine sau medicamente. Bucuria mare vine atunci când o persoană reuşeşte să-şi schimbe modul de viaţă”, a precizat Laura Andres. „Oaza” e conectată şi la piaţa muncii, încercând să-i implice pe cei care trăiesc din mila publică.

„Am reuşit să ajutăm o familie să facă o schimbare în bine. Erau alături de noi din 1996, s-au căsătorit şi au acum trei copii. Anul trecut, au decis să renunţe să trăiască în stradă, din mila publică, şi s-au mutat la mama ei. Am convenit să-i ajutăm să-şi construiască o casă şi am reuşit. Suntem foarte bucuroşi şi i-am vizitat des”, a mai spus Andres.

Muncă în favoarea comunităţii

Laura Andres a propus adoptarea sistemului „half-way houses”, folosit în multe ţări. Statul oferă adăpost pentru oamenii străzii, în schimbul muncii în folosul comunităţii. „În România sunt multe probleme. Noi am avut la un moment dat trei case, acum avem doar una. Mulţi colegi au fost nevoiţi să închidă totul”, a spus Andres.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite