Arad: Comune cu risc ridicat de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ploile din ultima perioadă nu au dat bătăi de cap edililor locali din comunele arădene, cei mai mulţi dintre ei se tem de venirea inundaţiilor.

Râul Cigher din comuna Târnova, judeţul Arad, a atins ieri cota de atenţie, ajungând la 330 de centimetri. În acest sens, edilii localităţii spun că totul e sub control. „Am fost să vedem cum stă situaţia, dar deocamdată nu ne facem griji. Este un loc unde de obicei iese apa când debitul râului creşte, dar e vorba doar de două gospodării. În orice caz, noi suntem pregătiţi, deşi nu există niciun pericol”, a declarat Cornel Gabor, viceprimarul localităţii Târnova.

Pe de altă parte, autorităţile locale din comune precum Dieci, Vârfurile sau Almaş se văd neajutorate în caz de inundaţii. Deşi în fiecare an aceştia se confruntă cu puternice revărsări de ape care înghit zeci de hectare, localităţile dispun fie de câte un tractor, fie de o mână de oameni cu ajutorul cărora vin în întâmpinarea viiturilor.

Hectare întregi sub apă

Cu un asemenea scenariu ar trebui să se confrunte judeţul în caz de inundaţii. Pentru că majoritatea localităţilor nu dispun de
echipament pentru a face faţă viiturilor, oamenii folosesc ce au la îndemână prin gospodării.

„Suntem la mila celui de sus. Nu o dată a ieşit apa pe câmp şi de fiecare dată nu am prea putut face mare lucru. Din moment ce nu ai echipamente şi oameni specializaţi în astfel de situaţii e greu să crezi că faci faţă acestor calamităţi. De aceea fie folosim saci de nisip pe care-i transportăm cu tractorul de la primărie, ori, în cel mai rău caz, stăm şi privim cum apa înghite gospodăriile celor de la marginea satului”, spune Viorel Gâlcă din localitatea Dieci.

Lipsesc amenajări hidrologice
„Probleme sunt în momentul în care cad cantităţi mari de precipitaţii în amonte. În zona de câmpie apa intră repede în pământ. Un factor important îl are şi defrişarea necontrolată, pentru că pădurile au capacitatea de a reduce şuvoaiele”, declară Viorel Laţiu, şeful sistemului de Gospodărire a Apelor Chişineu-Criş.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite