Arad: Dan Codre, de la catedră, pe sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Dan Codre, de la catedră, pe sticlă
Arad: Dan Codre, de la catedră, pe sticlă

Arădeanul a făcut o schimbare drastică de profesii. A lăsat în urmă lumea dascălilor şi a intrat în cea a televiziunii.

Profil

Născut - 12 octombrie 1982
Educaţie - Universitatea de Vest Timişoara, secţia Istorie
Experienţă - profesor de istorie, moderator TV
Familie - necăsătorit

Vreme de doi ani, a predat istoria. A simţit că i se potriveşte prin clasa a patra din şcoala generală. „Ţin minte că am luat un zece la o lucrare de control, cum se zicea pe vremea aia, din Mihai Viteazu. Totuşi, în clasa a treia, scrisesem o compunere despre cum se pun prunele în siloz toamna. Nu ştiu de ce am ales istoria, dar uite că asta a ieşit”, a rememorat Dan, fidel ideii că eşti bun în ceea ce faci sau în ceea ce simţi că îţi merge bine.

Cu noroc, în televiziune

Apoi a intrat în lumea televiziunii. Se întâmpla în 2007, la Timişoara, când a câştigat un concurs pentru moderator. „Dintr-o bulibăşeală mare, oamenii când te văd la TV cred că eşti deosebit. Te întreabă ce îţi trebuie să ajungi acolo. Pe lângă un bagaj de cunoştinţe pe care unii le au, alţii, mai puţin, ai nevoie şi de o grămadă de noroc. Există o droaie de oameni care ştiu să facă multe lucruri, dar nu apuci să îi vezi niciodată. Aşa s-a întâmplat şi cu mine. Am fost la un training transformat în concurs”, a povestit Dan.

A ajuns în semifinale, unde a căzut proba. Dar unul din candidaţi s-a retras, iar în finală a avut lecţia făcută. „Ca Danemarca la Campionatul European din 1992, când s-au adunat de pe plajă şi au câştigat”, a glumit el. A prezentat emisiunea „Autostrada TVR Timişoara”, la studioul local al Televiziunii Naţionale. „Aventura n-a ţinut decât o primăvară, pentru că, din lipsă de fonduri, conducerea postului a renunţat la mai mulţi angajaţi.

Istoria, de pe laviţă

S-a orientat spre casă, pentru că postul local Info TV era atunci în căutare de oameni. S-a prezentat la casting alături de mai multe domnişoare, dar a reuşit să obţină postul. Prezintă emisiunile „Subiectul Zilei”, centrată pe actualitate, şi „Istoria pe laviţă”, despre care spune că îi e aproape de suflet.

„Totuşi, simt că ne apropiem de un deznodământ. Am progresat, dar parcă nu mai e la fel. Au trecut doi ani. Vom continua, dar să vedem cum”, a apreciat Dan.

Întrebări şi răspunsuri

Care e ipostaza în care te regăseşti, cea de istoric sau cea de om de televiziune?
Mai degrabă cea de realizator tv. În acest moment, am reuşit să le îmbin, în „Istoria pe laviţă”. Ca şi profesor sau istoric, orizonturile îţi sunt destul de limitate în România. În televiziune, chiar şi la un nivel local, ai un motiv în plus să te trezeşti dimineaţa. Nu există momente când spui că nu ai unde să fugi.

Nu te vezi într-un muzeu?
Nu vreau să supăr pe nimeni, dar cred că mi-ar trebui alte calităţi. Să fiu un singuratic, căruia să-i placă lichidele cu cifră octanică mai mare decât apa.

Ce-i place

E atras de teatru, film şi muzică. „Îmi place şi sportul, dar am ajuns mai mult să-l privesc, decât să-l practic. Îmi plac fotbalul şi ciclismul, deşi la noi ciclismul e un sport exotic, din cauza drumurilor”, a punctat arădeanul.

Ce nu-i place

Respinge tot ce e negativ. „Mă deranjează şi pe mine probabil aceleaşi lucruri care-i deranjează şi pe ceilalţi din jur. Prostia mai mare e că nu face nimeni nimic să scăpăm. Alergăm într-un ritm neadecvat posibilităţilor noastre, ca popor”, a apreciat Dan Codre.

Ca să ajungi la TV, pe lângă un bagaj de cunoştinţe, îţi trebuie şi noroc
Dan Codre, moderator TV

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite