Cimitir avar descoperit pe viitoarea autostradă Arad-Nădlac. Vezi aici ce au găsit arheologii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirele au fost descoperite la ieșirea din localitatea Pecica
Cimitirele au fost descoperite la ieșirea din localitatea Pecica

Nici bine nu s-a dat startul la lucrările viitoarei autostrăzi Arad- Nădlac, și constructorii au fost nevoiți să aștepte ca arheologii să își facă treaba. Asta pentru că lucrătorii firmelor ce au câștigat licitație au dat peste un două cimitire și alte zeci de obiecte istorice. 

Două cimitire şi numeroase obiecte

Situl arheologic a scos la iveală 50 - 60 de morminte, despre care, iniţial, arheologii nu ştiau din ce epocă provin.
În urma curăţării şi studierii osemintelor şi a obiectelor, au ajuns la concluzia că au găsit două cimitire, dintre care unul aparţine culturii avare.
Unul dintre cele mai interesante morminte este cel al unui bărbat înmormântat împreună cu calul său, dar s-a găsit şi un mormânt în care se află o femeie alături de un nou-născut.

O altă descoperire interesantă este o brăţară de bronz pe mâna unei fetiţe, dar s-au găsit şi morminte de copii, cu mărgele de sticlă şi figurine de animale din piatră.
Una dintre locuinţele descoperite avea patru cuptoare, cea ce îi face pe arheologii să creadă că acolo stătea un olar. Cuptoarele, precum şi camerele propriu-zise de ardere a vaselor s-au conservat bine, astfel că se poate observa tehnica utilizată.

Locuinţele din acea perioadă aveau, de regulă, un loc de depozitare, unele şi câte un cuptor, dar nu mai multe.

Arheologii au descoperit două cimitire

 „Descoperirile de aici sunt din Epoca Bronzului, Epoca Romană, perioada Medievală. Avem două cimitire destul de importante ca număr şi ca descoperire a inventarului. Cel mai mare număr de morminte sunt cele din perioada avară, unde am găsit catarame, cuţite, diferite podoabe, cercei, şi anumite podoabe care se coseau pe haine, din bronz sau bronz argintat” a explicat Cristian Virag, coordonatorul sitului.

Cele mai multe descoperiri sunt urme de locuinţe, dar şi foarte multe fântâni, din toate perioadele, printre care una foarte specială, din neolitic, cu depunere rituală,  în care sunt depuse, în mai multe straturi, oase, acoperite de vase întregi.

„Pe partea cealaltă avem deja un cimitir de perioadă medievală, undeva din secolul XIV, încă nu avem un inventar funerar ca să ne dea o determinare cronologică foarte exactă. După poziţia lor, se vede că sunt creştini, după orientarea est-vest şi mâinile pe bazin”, a mai menționat Virag.
Tot legat de cultura funerară, au fost găsite şi morminte de incineraţie din epoca bronzului, sub forma a cinci urne funerare.

Descoperiri expuse la muzeu

Situl a fost deschis de cinci arheologi ai Muzeului Judeţean din Satu Mare, instituţie cu care constructorul autostrăzii, Alpine Bau din Austria, a încheiat un contract pentru descărcarea arheologică a traseului pe care urmează să lucreze, între Pecica şi Arad.

Arheologii caută încă obiecte istorice

„Întâi facem o prospectare a zonei, pe baza urmelor de ceramică de la suprafaţă şi a altor factori şi săpăm doar acolo unde ştim sigur că vom găsi ceva”, a explicat arheologul Cristian Virag, coordonatorul lucrărilor.

Săpăturile au început chiar la câţiva metri de DN 7, cele mai importante descoperiri fiind făcute, însă, zeci de metri mai încolo.
Materialele găsite (cioburile de ceramică, obiectele sau oasele găsite) sunt adunate şi transportate la Muzeul Judeţean din Satu-Mare unde sunt spălate, restaurate, prelucrate, după care, în conformitate cu legile în vigoare, se întorc la muzeul judeţean pe a cărei arie au fost găsite.

„Prin urmare, vor putea fi văzute la muzeul din Arad, într-un an, doi ani, într-o expoziţie”, a mai menționat Cristian Virag.

Arheologii spun că în curând vor putea preda amplasamentul constructorului.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite