Arad: Gabriela Chiseliţă creşte peste 150 de papagali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bunicul a fost cel care i-a împărtăşit pasiunea pentru papagali, iar după moartea lui, Gabrielei i-au rămas moştenire păsările multicolore ale bătrânului. 

Profil
Născută - 17.05.1988
Educaţie - Studentă în anul II la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad


Chiar dacă papagalii sunt originari din ţările calde, ei s-au putut adapta şi la mediul din România. Familia Chiseliţă din Arad se ocupă de creşterea acestor păsări de mai bine de 35 de ani. „Este cu adevărat o pasiune pentru mine. Bunicul meu i-a cumpărat de-a lungul anilor, iar eu am rămas să-i cresc, deoarece el nu mai este printre noi. Am acum peste 150 de papagali de specii diferite. Sunt foarte mândră de ei şi îi cresc cu mare drag. Pot spune că şi ei fac parte din familia noastră”, a spus Gabriela.

Vitamine, porumb şi morcovi

Papagalii sunt mari amatori de seminţe şi fructe. Hrana lor de bază însă o constituie meiul. Floarea-soarelui, porumbul, ovăzul şi chiar amestecul de morcovi cu ou fac parte din meniul zilnic al papagalilor. În apa pe care o beau păsările, Gabriela spune că trebuie să pună de cel puţin o dată pe săptămână câte două sau chiar trei picături de polivitamina Romvac3, care conţine gama de vitamine B, K, C, A şi E. „Aceasta se poate cumpăra de la orice farmacie veterinară şi are rolul de a veni cu un supliment pe lângă mâncarea zilnică. Dintre toate rasele de papagali, cei mai des întâlniţi în casele oamenilor sunt peruşii, deoarece sunt uşor de întreţinut. Preţul lor nu depăşeşte 30 de lei”, a adăugat Gabriela.

Papagalii trăiesc şi 30 de ani

Cei mai deştepţi dintre papagali fac parte din rasa Marele şi Micul Alexandru, spune Gabriela. Sunt fie verzi, fie albaştri sau galbeni, cu ciocul roşu şi cu un inel roşu la nivelul gâtului. Tânăra s-a documentat intens despre obiceiurile păsărilor favorite. Astfel, faţa Gabrielei se luminează atunci când povesteşte despre papagali. „Este o pasăre sociabilă, dar, totodată, necesită timp îndelungat pentru îmblânzire. Se poate adapta însă să trăiască şi cu alţi papagali sau cu alte păsări. Aceşti papagali vorbesc. Sunt cei mai deştepţi dintre toate rasele. Ei pot trăi până la 30 de ani dacă sunt bine îngrijiţi. Rasele mai mici nu depăşesc 20 de ani”, a explicat Gabriela.

Tânăra mai spune că pentru această pasiune e nevoie de multă răbdare, deoarece papagalii fac multă mizerie. Colivia trebuie să fie tot timpul curată. „Zilnic le dau de mâncare şi le schimb apa. Pe fundul coliviei, se mai poate pune nisip dezinfectant (spălat şi ars pe o tablă la flacără de aragaz – n.r.), iar peste nisip, coji de ouă sfărâmate şi uscate”, a povestit arădeanca.

Gabriela are papagali de mai multe rase: Peruşi, Micul şi Marele Alexandru, Nimfe, Amazonul, Ico, pe care îi creşte doar din plăcere. Nu s-a gândit să facă afacere din asta, ci pur şi simplu i-a promis bunicului ei că va transmite mai departe pasiunea familiei Chiseliţă.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt bolile pe care le pot face papagalii?
Eu una nu am avut probleme cu ei până acum şi nici nu îmi aduc aminte să-l fi auzit vreodată pe bunicul meu să se plângă de ceva. Consider că atâta timp cât ştii să le menţii curăţenia în colivie, aceste păsări nu au de ce să se îmbolnăvească.

Ai participat la vreo expoziţie de păsări exotice cu exemplarele pe care le deţii?
Nu. Bunicul meu mai mergea uneori în piaţa hobby din Arad. Dar eu îi îngrijesc doar pentru că iubesc animalele. Nu vreau să fac o afacere din asta, şi nici să particip la diferite evenimente.


ce-i place
Iubeşte animalele foarte mult. Gabriela profită de faptul că locuieşte la casă, unde mai are grijă şi de doi ciobăneşti germani. Îi place să iasă cu prietenii la iarbă verde şi profită de orice clipă pentru a fi în preajma papagalilor.
ce nu-i place
Nu-i place muzica rock şi nu suportă când este minţită. „Nu-mi plac oamenii prefăcuţi, cu două feţe. Nu suport minciuna, căci nu o dată am fost pusă în situaţia să fiu dezamăgită de persoane de care chiar îmi era drag”, a încheiat Gabriela.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite