Ceaikovski, rememorat la sala mare a Filarmonicii arădene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul Academic al Filarmonicii de Stat din Arad
Corul Academic al Filarmonicii de Stat din Arad

Reluate în cea de a treia seară de joi, conform tiparului  deja tradiţional al lunii ianuarie, suitele de balet  semnate de Piotr Ilici Ceaikovski  confirmă una dintre cele mai de succes formule concertistice universale.

Aşadar, joi, 20 ianuarie, cu începere de la ora 19.00, maestrul Cristian George Neagu ne invită la un concert simfonic dedicat compozitorului rus  Piotr Ilici Ceaikovski. Concertul se va desfăşura în sala mare a Palatului Cultural din Arad, fiind susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Arad.    

Prezentat în premieră la 15 ianuarie 1890, la Teatrul Maryinsky din St. Petersburg, baletul Frumoasa din pădurea adormită şi-a câştigat cu rapiditate adepţii şi a influenţat la modul absolut carierele celor mai mari nume ale artei coregrafice. Suita este o selecţie a celor mai de efect momente ale baletului, publicată postum  sub îndrumarea pianistului şi dirijorului  Aleksandr Ziloti. Neîmplinită decât după moartea compozitorului, versiunea orchestrală este cunoscută astăzi publicului şi specialiştilor sub numărul de opus 66a. Lipsită de rigiditate, structura ópusului  este capabilă să îşi schimbe configuraţia în funcţie de opţiunilor  interpreţilor  însă numerele prezentate în varianta  din această seară respectă planul versiunii publicate: 1. Introducere  - (Tema  Zânei Carabosse) şi sfârşitul Prologului (Apariţia Zânei Liliac)  2. Adagio (Adagio-ul trandafirului) – Pas d’action 3.  Motanul încălţat şi Pisica Albă  - Dans caracteristic 4. Panorama (Andantino) 5. Vals.

Însărcinat de Opera Imperială să scrie un balet după Spărgătorul de nuci şi Regele Şoarece de E.T.A. Hoffmann, Ceaikovski  manifestă un interes limitat faţă de subiect însă va ajunge  în scurt timp să împlinească una dintre cele mai îndrăgite capodopere  ale muzicii clasice.
Favorită permanentă a teatrelor şi sălilor de concert  - readusă  pe scena de balet sau în formatul simfonic de obicei în perioada sărbătorilor de iarnă  - partitura dezvăluie virtuozitatea şi imaginaţia orchestrală ieşită din comun  a lui Ceaikovski. La aceasta se adaugă  melodiile de o frumuseţe absolută,  construcţiile armonice  fără egal şi cuplajele de timbre  nemaiîntâlnite.

Suita este una dintre cele mai extraordinare  lucrări ale tuturor  timpurilor, iar baletul, unul dintre cele mai populare create vreodată. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite