Cea mai dură gripă din ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îmbolnăvirile de sezon i-au dus pe arădeni la doctor
Îmbolnăvirile de sezon i-au dus pe arădeni la doctor

Media îmbolnăvirilor din anii trecuţi a fost depăşită în acest sezon la Arad. Medicii arădeni estimează că acesta este doar începutul, iar vârful va avea loc în ianuarie-martie.

Explozie de viroze respiratorii şi de gripede sezon la Arad. „În prima săptămână din decembrie, numărul de cazuri a mai scăzut, dar ne aşteptăm ca vârful de îmbolnăviri să fie atins la mijlocul lui martie, anul viitor”, a declarat Dana Negru, director adjunct coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Peste 20.000 de arădeni au fost „victimele” virozelor de sezon în această toamnă.


Mai puţine pneumonii, mai multe cazuri de gripă


Chiar şi pneumoniile sunt mai slabe în faţa gripei. Medicii spun că 6.000 de arădeni au făcut această boală în 2009, mai puţin decât în anii trecuţi. „Nu avem gripă de sezon, în schimb numărul de infectări cu AH1N1 a făcut ca media din ultimii ani a gripelor înregistrate să fie depăşită în unele săptămâni chiar şi de 47,5 ori. Maximul de cazuri aşteptat este în săptămâna a patra  din 2010 cu al doilea vârf în săptămâna a 11-a  din 2010”, a mai explicat medicul arădean.


Vaccinarea antiporcină se extinde


Dana Negru a mai adăugat că singura modalitate de evitare a acestui scenariu este reprezentată de vaccinarea antipandemică. Strategia de vaccinare antipandemică a fost modificată, începând de astăzi, astfel că prin intermediul medicilor de familie, se pot vaccina şi alte persoane aflate în categorii de risc. „Este vorba despre cardiaci, diabetici, persoane care au boli cronice de plămâni sau rinichi, pacienţi confirmaţi cu boli imunitare sau a căror imunitate este afectată”, a explicat dr. Dana Negru.

Vârful îmbolnăvirilor de viroze şi gripe va fi atins abia anul viitor.
Dana Negru, director adjunct DSP Arad

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite