Ce se ascunde de fapt în spatele hainelor cumpărate la mâna a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne îmbrăcăm ieftin pentru că nu ne permitem mai mult. Sărăcia ne împinge să privim la o parte atunci când vine vorba de calitate. Cu toate acestea, afacerea cu vechituri e departe de a fi una de încredere atâta timp cât patronii jonglează cu preţurile după bunul plac.

Ascunse prin cotloanele Aradului, unele magazine care ne vând haine purtate de alţii uită să elimine riscurile la care ne expunem când căutăm o haină sau un ciorap mai leznă.

Controalele făcute de Protecţia Consumatorului au scos la iveală nereguli mari la unele magazine. „Cele mai frecvente nereguli au fost depistate la etichetarea hainelor, dar şi a lipsei instrucţiunilor de întreţinere. Sunt magazine care afişează un preţ la intrare, dar în realitate acestea au alt preţ”, a spus Ioan Hârlău, comisar în cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Arad.

image

Cei mai mulţi dintre noi o facem pentru că suntem destul de săraci să ne îmbrăcăm cu vechituri, chiar dacă în buticuri lucrurile sunt lăsate la grămadă, miros a dezinfectant şi a stătut, din cauză că sunt ţinute mult timp în saci.

Cât priveşte calitatea hainelor la mâna a doua, acestea nu au certificat de dezinfecţie distinct pentru fiecare lot, iar eticheta în limba română lipseşte.  Din păcate nu există o lege care să oblige comerciantul să cureţe hainele pe care le vinde.

Există în schimb o lege pentru hainele second hand distribuite gratuit menită să protejeze beneficiarul, însă atâta vreme cât ajutoarele se vând la preţ redus, nimeni nu pune accent pe ea.

image

În acest mod ne putem trezi cu norocul de a purta ciuperci sub ciorapi. „Ciorapii care au fost purtaţi şi încălţămintea folosită sunt periculoase, deoarece în mediul umed şi cald din pantof se păstrează microsporii de ciuperci. Aceştia pot fi transmişi foarte uşor şi pot duce la micoze ale unghiilor sau ale pielii”, explică Silvana Dârău, dermatolog.

Singurele care mai fac faţă standardelor sunt cele din centrul oraşului, magazine pe care acum Primăria le vrea afară din zona centrală.



Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite