Arad: Eugen Căţean predă tainele gimnasticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A practicat gimnastica de performanţă în tinereţe şi de 30 de ani descoperă şi antrenează noi talente.

Profil
Născut - 26 octombrie 1955, Rotbav,judeţul Braşov
Educaţie - Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Experienţă - Profesor gradul I, antrenor emerit, arbitru internaţional
Familie - Căsătorit, doi copii


A ajuns să facă gimnastică de performanţă pentru că era cel mai mic din clasă la Liceul Sportiv din Braşov. „La terminarea gimnaziului era o modă ca noi, cei de la ţară, să mergem la şcoală la oraş. Aşa am intrat la Liceul Sportiv din Braşov, unde am fost împărţiţi pe criteriul înălţimii: cei mari la atletism, înălţimea medie la sporturi de echipă, iar cei mici la gimnastică.

Eu eram cel mai mic”, şi-a amintit zâmbind Eugen Căţean.

Nu regretă de fel această selecţie şi este convins că şi-a găsit astfel pasiunea vieţii sale. „M-am îndrăgostit de gimnastică chiar dacă aparatele îmi păreau foarte mari. De-a lungul timpului mi-a intrat în sânge şi am şi dovedit seriozitate în această disciplină”, a mai spus antrenorul arădean.

Campion naţional

În calitate de sportiv a obţinut titlul de campion naţional şi a fost la un pas de „porţile loturilor naţionale”. A continuat activitatea competiţională şi pe perioada facultăţii, începută la Oradea şi finalizată cu anul de specializare la Academia de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti. La finalizarea studiilor a avut de ales între a merge la Deva, pentru a antrena lotul naţional de gimnastică feminină, a accepta oferta de la Dinamo Bucureşti sau a-şi urma logodnica, „o bănăţeancă”.

A ales astfel să vină la Arad  unde profesează deja de o viaţă. „Am realizat performanţe instruind trei generaţii de gimnaşti”, a spus Eugen Căţean. A obţinut cu elevii săi numeroase titluri de campioni naţionali. Are în palmares sute de medalii obţinute pe echipe, la individual şi pe diverse aparate.

„Am făcut instruire de performanţă cu circa 100 de copii, din care 25-30 au ajuns campioni. Am avut cu ei rezultate remarcabile internaţionale: medalii europene la juniori, bronz la balcaniade, titlu european la seniori, mondiale de seniori şi la Jocurile Mondiale de Tineret”, a povestit antrenorul care a adăugat şi faptul că a dus sportivi în loturile naţionale de juniori şi seniori. A fost antrenor al echipei naţionale ce a participat la Jocurile Mondiale ale Tineretului de la Moscova în 1986.

Arbitrează concursuri

Din 1985 este şi arbitru internaţional, calitate în care a participat la o serie de competiţii interţări, la cupe mondiale şi jocuri mondiale universitare.

„În 2007 am fost şef de brigadă la sol, la Bangkok la Jocurile Mondiale Universitare”, a mai spus Eugen Căţean. În prezent, antrenează la Clubul Sportiv Şcolar şi la Clubul Sportiv Municipal. A fost decorat de Preşedinţia României cu Meritul Sportiv.

Întrebări şi răspunsuri
Care este secretul succesului în această meserie?
Să ai gimnastica în sânge şi să faci meseria cu plăcere. În plus, e nevoie de foarte multă muncă şi seriozitate.

De ce ar alege un părinte gimnastica pentru copilul său?
Este un sport ce se pretează foarte bine vârstelor mici. Oricărui copil îi place să se dea  peste cap. Este o bună bază pentru orice alt sport şi duce la o dezvoltare fizică armonioasă.

Care este cel mai mare neajuns?
Lipsa de infrastructură din Arad. În prezent, ca antrenor de performanţă sunt în stand by tocmai din lipsa unei săli de antrenament.

ce-i place
Maestrul sportiv spune că preferă viaţa civilizată şi curată. „Îmi place să trăiesc într-un mediu civilizat şi curat, alături de familie, care este întotdeauna pe primul plan”, a spus Căţean. Îi mai place să ascult muzica anilor 60-80, dar şi muzica house.
ce nu-i place
„Nu îmi place să gătesc. Şi nu îmi place singurătatea”, este categoric performerul arădean. Acesta a mai adăugat că nu îi place de fel incorectitudinea. „Acestea sunt lucruri care mă deranjează foarte tare şi cred că nu poţi performa în niciun domeniu astfel”, a mai spus Eugen Căţean.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite