PORTRET: Cătălina Boeru o viaţă în atelierul de pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Boeru
Cătălina Boeru

S-a născut într-o familie de artişti plastici şi împreună cu ei a învăţat cât de importantă este pictura.

Cătălina Boeru este nepoata cunoscutului pictor şi critic de artă din perioada interbelică Tache Soroceanu. Părinţii Cătălinei sunt artişti, aşa că era imposibil ca ea să nu moştenească pasiunea familiei. „Bunicul din partea mamei a avut o bogată activitate în domeniul artistic. A publicat articole de promovare a artei româneşti în străinătate, a făcut cronică artistică şi literară la radio, a colaborat la «Adevărul literar şi artistic» şi a transformat programul Radio România într-o revistă de cultură”, îşi aduce aminte Cătălina.

Cum tatăl ei este din Şeitin, Cătălina a renunţat la capitală şi a venit în această zonă împreună cu soţul ei. „Aradul este un oraş minunat, liniştit şi plin de farmec, cu oameni calzi, atenţi şi sensibili”, a spus artista. Cătălina s-a îndrăgostit de artă încă din copilărie, pentru că a crescut mai mult prin ateliere, unde părinţii ei pictau sau făceau felicitări şi bijuterii pentru Fondul Plastic.

Joburi legate de pictură

De-a lungul anilor, Cătălina a avut mai multe locuri de muncă, menite să-i solicite simţul estetic. „Am lucrat la un centru de proiectare, am fost colaborator pentru ilustraţii şi reclame la diverse edituri, după care m-am mutat cu totul în Arad”, a spus femeia.

Aici a început să lucreze ca pictor în atelierul unui italian, împreună cu mai mulţi artişti arădeni. De un an de zile, Cătălina s-a dedicat în exclusivitate picturii, cu ajutorul familiei şi al prietenilor. „Pictura este o aventură şi o provocare continuă. Fiecare tablou cere dăruire şi sinceritate totală. Pentru mine, arta înseamnă un mod de exprimare şi în acelaşi timp de autocunoaştere”, mărturiseşte artista.

Cu gândul într-o lume magică

Cătălina spune că, atunci când un om priveşte un tablou, acesta trebuie să-i deschidă porţi spre alte lumi. Fiecare tablou pictat de Cătălina exprimă ceva, iar observatorul simte acest lucru. „Persoana care se uită la o pictură trebuie să-şi poată imagina multe lucruri care se împletesc, pentru că arta vorbeşte în limbajul sufletului şi are acces direct la ceea ce se află adânc în noi, dincolo de cuvinte”, a subliniat Cătălina Boeru. Pe lângă pictură, artista recunoaşte că este la fel de îndrăgostită şi de gătit. „Bucătăria este o altă formă de artă, unde se îmbină arome şi gusturi, care pot să trezească senzaţii răscolitoare“, a încheiat Cătălina.

Întrebări şi răspunsuri
La câte expoziţii ai participat?
La foarte multe, dar îmi aduc aminte de prima expoziţie în aer liber pe care am avut-o pe malul Mureşului, în august 2008, şi la care am luat premiul II. Prima expoziţie personală împreună cu sculptorul Knall Levente a fost în incinta Teatrului Ioan Slavici din Arad, în 26 februarie 2009.

În străinătate ai avut şansa să organizezi vreo expoziţie?
Am foarte multe tablouri în colecţii particulare în Canada, Norvegia, Italia, Germania, Spania, Ungaria, Austria şi în multe alte ţări care nu îmi vin acum în minte. 

Ce-i place
Cătălina recunoaşte că îi place foarte mult să gătească. „Se spune că suntem ceea ce mâncăm, aşa că este important să mâncăm sănătos. Gătesc zilnic, folosesc multe mirodenii şi fac multe experimente culinare, majoritatea reuşite, judecând după viteza cu care se golesc cratiţele”, a spus artista.
Ce nu-i place
„Nu îmi plac grosolănia şi brutalitatea”, a spus artista. De asemenea, Cătălinei nu prea îi place să se gândească la lucrurile care o nemulţumesc, aşa că a ţinut să mai spună că îi plac „razele soarelui dimineaţa prin perdea, natura, muntele şi marea, pisicile, caii, fluturii, florile şi oraşul seara”.

Profil
Studii. Liceul de artă N. Tonitza din Bucureşti
Familie. Căsătorită, un copil
Pasiuni. Gătitul şi pictura

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite