Căldură mai scumpă cu 22%. La un apartament cu trei camere căldura ajunge la 800 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă primăria Arad nu va decide să suporte subvenţia la care Guvernul a renunţat, atunci arădenii vor plăti mai mult cu 48 de lei pentru o gigacalorie, în condiţiile în care datoriile populaţiei la CET (Centrala Electrică de Termoficare) au depăşit milionul de lei.

Odată cu venirea toamnei apar şi primii fiori provocaţi nu neapărat de frig, cât de gândul la cheltuielile cu întreţinerea locuinţei.

În acest moment arădenii plătesc pentru o gigacalorie 224 de lei, însă dacă subvenţia de la Guvern va fi anulată, iar primăria municipiului nu va prelua aceste cheltuieli suplimentare, atunci preţul gigacaloriei va ajunge la 272 de lei, o majorare aşadar cu 22 de procente, conform calculelor făcute de cei de la Uniunea Locală a Asociaţiilor de Proprietari din Arad (U.L.A.L.A.).

În aceste condiţii, până la sfârşitul anului 2011 pot fi previzionate următoarele costuri cu încălzirea:
•    apartament cu o cameră: 200-400 de lei
•    apartament cu două camere: 300-600 de lei
•    apartament cu trei camere: 500-800 de lei
“Preţurile estimate vor fi variabile în funcţie de existenţa sau nu a repartitoarelor, de gradul de utilizare a acestora şi de amplitudinea debranşărilor individuale, sau a părţilor comune”, ne eplică Vasile Arion, vicepreşedinte U.L.A.L. Arad.

Trebuie să ne gândim însă că dacă gigacaloria va avea un preţ mai mare, atunci şi preţul apei calde va creşte, aşadar cheltuielile cu întreţinerea vor fi chiar şi mai mari.

Calculele aferente anului 2012 vor putea fi făcute numai după aprobarea bugetului municipal aferent anului viitor şi nivelul subvenţiilor locale acordate.
Până acum Guvernul a subvenţionat cu 35 de lei costul căldurii livrate populaţiei

33.000 de datornici la CET

Conform datelor puse la dispoziţie de Uniune, la această dată un numar de 308 asociaţii de proprietari au datorii la CET H Centrala Electrică de Termoficare Hidrocarburi), ceea ce înseamnă datorii de peste 1.000.000 de lei, iar penalităţile aferente depăşesc şi ele 200.000 de lei. Acestea provin de la aproximativ 33.000 de apartamente din sistemul  centralizat de încălzire.

Aproape 100.000 de arădeni se încălzesc cu energia termică produsă de CET, acestora adăugându-li-se instituţii publice. Până acum Guvernul a acordat o subvenţie de 48 de lei/gigacalorie, iar primăria Arad plăteşte 35 de lei din costul total de 307 lei al gigacaloriei.

În ceea ce priveşte data de la care va începe furnizarea agentului termic, aceasta va putea fi oricând după 1 octombrie, dacă timp de trei zile consecutive, între orele 18-06, sunt înregistrate valori medii ale temperaturii aerului exterior mai mici de + 100C





Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite