Arad: Căldura strică laptele scos la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Căldura strică laptele scos la vânzare
Arad: Căldura strică laptele scos la vânzare

Pe perioada de vară produsele lactate pot fi un real pericol.

Aproape o tonă de lapte şi produse lactate neconforme au fost oprite de la comercializare.

Atât comisarii de la protecţia consumatorului, cât şi medicii au tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care le presupune consumul unor diferite produse în perioada de vară. Una dintre cele mai perisabile categorii de produse este laptele şi alimentele fabricate din lapte. „Pe perioada de vară sunt mult mai atentă la produsele lactate pe care le cumpăr. Verific obligatoriu termenul de garanţie şi nu mai cumpăr din piaţă, de la ţărani”, a spus Mihaela Blaga, o arădeancă.

Sfatul medicului

La rândul lor, medicii susţin că produsele lactate sunt foarte periculoase dacă au proprietăţile deteriorate de căldură. „Laptele expirat şi alte produse lactate  sunt un mediu de cultură grozav pentru foarte multe bacterii răspunzătoare de o serie de boli”, a explicat Viorel Harnagea, medic de familie. Acesta a mai adăugat că gospodinele trebuie să urmărească termenul de garanţie al produselor şi eventualele deformări ale ambalajului, semn de  fermentaţie. De asemenea, medicul recomandă consumul de lapte UHT, mai sigur şi cu termen de valabilitate mai mare, mai ales pentru copii şi bătrâni.  „Evităm astfel complicaţiile neplăcute şi ne punem copiii în siguranţă”, spune doctorul, care se declară total împotriva cumpărării de astfel de produse din piaţă unde nu există condiţii propice de păstrare.

Protecţia consumatorului face controale

Comisarii de la Protecţia Consumatorului au verificat în aceste zile 19 unităţi în care se comercializa lapte şi produse lactate. Au fost oprite de la comercializare aproape o tonă de astfel de produse, pentru care agenţii economici nu au respectat legislaţia. „Am aplicat şi amenzi de aproape 70 de mii de lei în urma controalelor, fie pentru depăşirea termenelor de garanţie, fie pentru etichetare necorespunzătoare. Din păcate, aceste produse reprezintă un real pericol pentru consumatori şi de aceea le recomandăm oamenilor să fie atenţi la etichete şi să ne sesizeze neregulile”, a explicat Răzvan Sabău, director coordonator al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.

Produse confiscate

Comisarii de la Protecţia Consumatorului au verificat, în ultimele zile, 19 agenţi economici ce comercializau lapte şi produse lactate. Aproape o tonă de produse au fost oprite de la comercializare. Vânzătorii arădeni certaţi cu legea au primit amenzi de circa 70 de mii de lei. Mai mult de un sfert din cantitatea de produse lactate verificată era expirată sau neetichetată corespunzător.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite