Arad: Cad bucăţi de tencuială de pe clădirile istorice peste arădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă de doi ani a murit în braţele mamei sale, în 2007, lovită de o ţiglă desprinsă.

Inspecţia în construcţii îi someză pe proprietari să ia măsuri urgente de îndepărtare a pericolului.

Zeci de case  din centrul Aradului sunt un real pericol pentru cei care trec zilnic pe lângă ele. Unul dintre cele mai tragice evenimente s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani când o fetiţă de doi ani a murit în braţele mamei sale lovită de o ţiglă căzută de pe o casă în zona Bibliotecii Judeţene. „Cazul a fost într-adevăr unul dramatic şi la vremea respectivă a fost întocmit un dosar penal ce a fost înaintat parchetului”, a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.

Un alt caz, pomenit de  specialiştii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Arad, s-a petrecut în curtea unui imobil, în 2007, când un bărbat a fost rănit de tencuiala desprinsă. „Am demarat atunci un proces cu asociaţia de proprietari”, a explicat Leonid Gheorghiţă, inspector şef la ISC Arad.

Costuri mari de reabilitare

Pe de altă parte, proprietarii de apartamente din casele vechi susţin că este peste puterile lor financiare să suporte cheltuielile provocate de o expertiză tehnică, de intervenţii la structura de rezistenţă şi de refacere a faţadelor. „Am discutat cu un inginer şi ne-a spus că refacerea faţadei ne-ar costa cam 5.000 de euro la imobilul nostru care are 12 metri înălţime şi 15 metri lăţime. La asta se mai adaugă acoperişul şi jgheaburile şi burlanele, estimate la circa 30-35 euro pe metru pătrat. Eu am o pensie de 600 de lei şi suntem în această situaţie 6 din 10 locatari. Ştiu şi eu că e un pericol pentru trecători”, a explicat Mărioara Pop, o proprietară de apartament din centru. 

Aproape 20 de imobile amplasate în centrul vechi se află într-o stare avansată de degradare şi vor intra în verificări amănunţite, iar alte 30 vor fi supravegheate în perioada următoare de către specialiştii ISC Arad.

Am văzut cum a căzut o bucată de tencuială în faţa mea. Sunt un real pericol pentru pietoni
Nicolae Borza, arădean

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite