Arad: PORTRET/Cristian Butcovan adoră să asambleze calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET/Cristian Butcovan adoră să asambleze calculatoare
Arad: PORTRET/Cristian Butcovan adoră să asambleze calculatoare

Cristi, cum îi spun prietenii, lucrează de câţiva ani ca informatician şi spune că, pentru el, această meserie este o mare pasiune pe care o are din copilărie.

Profil

Născut - 17.02.1982, Sebiş, judeţul Arad
Educaţie - Facultatea de Inginerie, secţia Automatică şi Informatică Industrială în Arad
Experienţă - Inginer IT, informatician
Familie - Necăsătorit

Încă din copilărie a fost atras de electronică şi tehnică în general. I-a plăcut de mic copil să dezmembreze jucăriile, iar mai apoi să le monteze la loc. Într-un colţişor din camera lui, părinţii i-au amenajat un mic atelier IT. “Îmi aduc aminte că ai mei au fost cei care mi-au descoperit talentul pentru IT. Tot ei au fost cei care mi-au amenajat camera ca un adevărat laborator de informatică”, povesteşte cu zâmbetul pe buze Cristi.

Transforma jucăriile în piese IT

Rudele şi prietenii îi făceau mai tot timpul cadouri, constând în diferite aparate şi jucării pe care Cristi să le poată dezmembra. Asta îi plăcea să facă aproape cât era ziua de lungă: să dezmembreze jucăriile, iar mai apoi să confecţioneze altceva din ele. Cu timpul, când a ajuns în liceu, tânărul arădean a început să studieze tot mai mult tehnologia informaţiei (IT). Îşi cumpăra cărţi de specialitate, componente IT şi încerca să asambleze singur un calculator. “Mi-a fost greu la început, mai ales până am învăţat rolul fiecărei piese în parte. Însă, cum pasiunea mea era mai importantă ca orice pe lumea asta, treptat, le-am învăţat pe toate”, a mai spus informaticianul.

Şi-a „tunat“ calculatorul vechi

În primul an de facultate, Cristi şi-a achiziţionat primul calculator, pe care după doar câteva luni l-a făcut bucăţi. “L-am demontat ca să văd exact din ce se compune un calculator. Eram curios să ştiu dacă există alte componente care pot fi înlocuite, de ce se strică un PC şi aşa mai departe”, a adăugat Cristi. După ce a studiat fiecare componentă în parte, tânărul a reuşit să-şi transforme calculatorul într-unul mult mai performant. Facultatea i-a deschis şi mai mult perspectivele în ceea ce priveşte tehnica şi tehnologia, ajutându-l să vadă în acest domeniu mai mult decât un simplu loc de muncă. “Am văzut cât de interesante şi de vaste sunt piesele unui calculator. Foarte important pentru mine este faptul că pasiunea pentru IT nu mă lasă să mă plictisesc niciodată. Întotdeauna am câte ceva de făcut”, a mai spus Cristi.
Când nu este la serviciu, locul unde tot de calculatoare se ocupă, Cristi îi învaţă pe prietenii lui tainele acestei tehnologii. Nu refuză pe nimeni care îi cere un sfat, ba mai mult tânărul informatician spune că e foarte bucuros atunci când cineva îi cere ajutorul. “Îmi place să le împărtăşesc şi celor din jurul meu pasiunea pentru IT. De aceea ori de câte ori am ocazia le dau câteva lecţii gratuite prietenilor care îmi cer acest lucru”, a încheiat zâmbind Cristian Butcovan.

Întrebări şi răspunsuri

Ţi-ai fi dorit să faci şi altceva în viaţă?
Nu. De când mă ştiu am visat să devin informatician. De aceea, am studiat şi în facultate acest domeniu iar mai apoi m-am angajat ca şi inginer IT.

Cât de grea ţi se pare această meserie?
Nu o să spun niciodată că e uşor să lucrezi în acest domeniu, însă atâta timp cât o faci cu plăcere, orice dificultate o să ţi se pară floare la ureche.

Ce-i place

Îi place să iasă mult în natură, la munte ori la pădure. În weekend-uri preferă să iasă cu cortul şi să gătească. “Îmi mai place să ascult muzică, să mă distrez cu prietenii oriunde, de la cluburi cu muzică house până la puburi sau terase liniştite”, a spus informaticianul.

Ce nu-i place

“Nu îmi place făţărnicia oamenilor, nu îmi place să fiu constrâns să fac ceva ce nu îmi place şi să primesc reproşuri de la persoane neavizate “, a încheiat Cristian Butcovan.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite