Arad: PORTRET/Meda Boszormenyi, tânăra pasionată de popice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: PORTRET/Meda Boszormenyi, tânăra pasionată de popice
Arad: PORTRET/Meda Boszormenyi, tânăra pasionată de popice

I-a plăcut de mică acest sport cu toate că jocul în sine presupune un pericol continuu, bila fiind foarte grea.

Profil

Născută - 17 august 1983, Arad
Educaţie - Facultatea de Ştiinţe Umanist Politice şi Administrative, specializarea: Jurnalism - Limba şi Literatura Engleză
Carieră - Asistent manager la o societate din Arad
Familie - Necăsătorită

Pasiunea pentru popice i-a inspirat-o tatăl ei. Tot el a fost cel care a determinat-o să participe la preselecţia organizată de unicul club de popice din Arad, UTA, în urmă cu 14 ani.

„Aveam 12 ani când am primit la şcoală un fluturaş în care se anunţa o preselecţie pentru echipa de junioare la popice. La vremea aceea, club UTA Arad era singurul care a încercat să dezvolte o echipă de popicari. Nu am stat prea mult pe gânduri şi m-am înscris şi eu la preselecţie”, a povestit Meda.

Tânăra urmărea de mică prestaţia sportivilor din marile cluburi de popice din ţară şi visa să urce şi ea pe podium la un moment dat. Tatăl ei a fost cel care a încurajat-o să se apuce serios de acest sport. Tânăra a reuşit să treacă de probele sportive impuse în urma preselecţiei şi s-a alăturat clubului de popice. Împreună cu echipa, a început să participe la tot mai multe concursuri, organizate în diferite oraşe ale ţării. „Plecam în deplasări peste tot în ţară. La un concurs participau aproximativ 10 fete, cele mai bune din echipa clubului. Au fost vremuri frumoase şi îmi aduc aminte cu drag de ele”, a mărturisit tânăra.

Două ore de antrenament pe zi

Antrenamentele o solicitau zi de zi. După orele de şcoală, Meda mergea la club să se antreneze. Tânăra povesteşte că în fiecare luni aveau program de condiţie fizică, sala de forţe fiind obligatorie. Singura condiţie ca să te menţii într-un club de popice este să ai putere în mâini. Bila cu care loveşti popicele are aproximativ şase kilograme.

„Antrenamente aveam în fiecare zi. Ele constau în alergare, rezistenţă şi aruncarea bilei. Bila de popice este ceva mai mică decât cea de bowling şi nu are găuri. De aceea ea se ţine în palmă”, a explicat Meda. Cu toate că echipa s-a menţinut pe locurile fruntaşe timp de patru ani, lipsa sponsorilor a dus la desfiinţarea clubului UTA de popice. Tristeţea a fost mare în rândul fetelor care alcătuiau clubul în momentul în care antrenoarea lor le-a anunţat că nu mai pot continua.

„Am simţit cum cade cerul pe mine în momentul în care am fost anunţate, după patru ani de activitate, că nu mai sunt fonduri să ducem echipa mai departe. Era visul meu să devin campioană la acest sport. Dar nu am avut posibilitatea în Arad”, a spus tânăra pasionată de popice. În prezent tânăra nu a rămas decât cu amintirile frumoase de la antrenamente şi concursuri. Clădirea în care funcţiona clubul a fost lăsată şi ea în paragină.

Întrebări şi răspunsuri

Există un echipament special pentru acest sport ?
Noi ne antrenam în şort şi tricou. Pantofii trebuie să fie cu talpă grea să nu permită alunecarea pe pista care este lustruită cu ceară.

Câte bile se aruncă de regulă la un concurs de popice ?
Un concurent aruncă aproximativ 100 de bile la un concurs. Sunt situaţii în care se aruncă şi cu câte 200 de bile, asta în cazul în care se intră la departajare.

Care este diferenţa între popice şi bowling ?
La popice trebuie să dobori nouă popice în timp ce la bowling zece. Mingea cu care arunci este diferită: la popice e mai mică şi nu are găuri.

Ce-i place

Meda a recunosc că i-ar plăcea să îmbrăţişeze meseria de gazetar însă nu a avut încă posibilitatea. Îi place să călătorească, să facă sport şi să joace popice. „Chiar dacă în Arad nu mai există niciun club de popice, mi-aş dori foarte mult să mă ocup eu de relansarea fostului club, asta dacă aş avea bani bineînţeles”, a spus Meda.

Ce nu-i place

Nu-i place să piardă vremea de pomană ori să se plictisească. „Nu-mi plac oamenii neserioşi şi minciuna. Nu îmi place să mă plictisesc şi nici să fiu pusă la încercare”, a încheiat tânăra.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite