PORTRET: Bogdan Colărescu, specialist în necuvântătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Colărescu
Bogdan Colărescu

După ce s-a ocupat de acvaristică şi chinologie, Bogdan a fost fascinat de reptile, iar apoi şi-a descoperit şi pasiunea pentru păsări.

PROFIL
Născut. 14 februarie 1978, Arad
Studii. Facultatea de Biologie în cadrul UVVG Arad
Experienţă. Se ocupă de cinci ani de reptile
Familie. necăsătorit

Toţi cei care îl cunosc pe Bogdan Colărescu consideră absolut normal ca acesta să fie implicat trup şi suflet în creşterea şi îngrijirea animalelor de diferite tipuri, oricât de ciudate şi neobişnuite ar fi acestea. Tânărul arădean susţine că nu avea cum să fie altfel.
„Am crescut într-o casă în care şi bunicul, şi tata, asta făceau. Bunicul meu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi columbofili ai ţării, iar tata se ocupă de câini de când mă ştiu”, spune Bogdan Colărescu. El mai pomeneşte şi despre faptul că a existat ani buni o competiţie destinată columbofililor care se numea Cupa Colărescu, tocmai în memoria bunicului său.

Viaţa printre animale
Primele experienţe legate de creşterea şi îngrijirea animalelor le-a avut acasă, alături de câinii tatălui său. Chiar şi acum, în casa lui Bogdan cresc opt rottweileri şi 15 tekeli. Arădeanul povesteşte cu umor cum, pentru îngrijirea lor, este implicată toată familia, de la părinţii săi, până la sora sa şi el însuşi. În ceea ce priveşte chinologia, această pasiune l-a prins pe Bogdan Colărescu suficient de mult încât acesta a devenit arbitru chinolog şi dresor.
După zece ani în care s-a ocupat de acvaristică şi chinologie, Bogdan şi-a descoperit pasiunea pentru reptile. „La momentul respectiv reptilele erau o noutate şi m-au intrigat. Am decis să le acord mai multă atenţie. Am demarat tot felul de colaborări cu expozanţi şi crescători de reptile şi în prezent lucrez cu un astfel de crescător şi expozant”, povesteşte tânărul arădean.

Satisfacţiile vin doar din pasiune
Bogdan recunoaşte că nu e uşor ce face, dar spune că pasiunea şi dragostea de animale sunt cea mai mare răsplată. „Afacerile cu animale nu sunt foarte bănoase pe niciun fel de vremuri: nici pe criză, nici pe boom economic.  Poţi cel mult să ajungi la nivelul la care animalele se întreţin singure, cum s-ar spune, adică să îţi scoţi cheltuielile”, mai povesteşte Bogdan Colărescu.
Îngrijirea reptilelor dintr-o expoziţie de nivelul celei deschise în aceste zile la Arad implică o adevărată industrie în spatele exponatelor propriu, zise. „Este vorba, în principal, de hrana celor 120 de exemplare din expoziţie, care se face cu animale şi insecte, care pot ele însele să constituie o expoziţie. Cam o oră pe zi durează hrănirea, plus alte două ore dedicate curăţării terariilor şi reglării umidităţii. Alte cinci ore se adaugă, o dată la două săptămâni, pentru hrănirea exemplarelor ce mănâncă doar periodic”, îşi rezumă activitatea arădeanul. 

Întrebări şi răspunsuri

Ce anume îţi trebuie ca să te poţi descurca cu reptilele?
În primul rând răbdare şi pasiune. Şi reptilele sunt ca orice alt animal, câine sau pisică, te simt, se obişnuiesc cu un anumit tip de manipulare. Poate cel mai mare secret e să nu le bruschezi.

Nu este periculos să manipulezi reptile?
Este periculos, dar sunt şanse foarte mici să se întâmple un accident serios. Se începe cu exemplare neveninoase, se trece treptat la cele mai periculoase şi, odată cu experienţa, înveţi cum să te fereşti.

Ce ar rebui să ştie o persoană care îşi doreşte o reptilă ca şi animal de companie?
În primul rând faptul că majoritatea trăiesc foarte mult. Chiar şi peste 100 de ani. Aşa că trebuie să ţină cont de acest lucru şi să-şi adapteze opţiunea pentru un anumit tip de reptilă.

Ce-i place
„Ceea ce fac acum îmi ocupă cam tot timpul, dar apreciez în continuare o ieşire în natură, un film bun, chiar dacă nu este despre animale, sau o partidă de pescuit”, mărturiseşte, râzând, tânărul arădean.

Ce nu-i place
„Nesimţirea şi prostia”, vine răspunsul prompt al lui Bogdan Colărescu. Acesta a mai adăugat şi că îl indispun oamenii stresaţi şi agitaţi.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite