Bill Gates investeşte în prima bibliotecă electronică din judeţ, la Şimand

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au acum posibilitatea să citească cărţile de care au nevoie
Copiii au acum posibilitatea să citească cărţile de care au nevoie

Departe de forfota oraşului, Şimandul se poate lăuda cu prima bibliotecă electronică din judeţul nostru. Localnicii văd o oportunitate de afacere, acum că au acces la informaţie, iar elevii încearcă să întregească lipsurile pe NET. De prima bibliotecă online din judeţ se leagă numele lui Bill Gates, tatăl sistemelor de operare.

Nimeni nu ar fi crezut că numele fondatorului Microsoft, va răsuna în comuna arădeană. Cu toate acestea, previziunea lui Gates că pe viitor va exista un computer pe fiecare birou şi unul în fiecare casă, pare că prinde formă şi în comunele din Arad. Deoarece fosta bibliotecă a localităţii număra circa zece mii de volume, iar cea mai mare parte dintre acestea sunt învechite, noua bibliotecă este o donaţie a uneia dintre fundaţiile umanitare ale lui Gates, prin Biblioteca Judeţeană Arad, care are în subordine bibliotecile rurale din judeţ.

Curiozitatea peste măsură a localnicilor i-a adus pe aceştia la biblioteca online din comună. Înarmaţi cu răbdare, unii veniţi cu temele făcute de acasă, alţii fiind la primul contact cu un computer, a transformat biblioteca digitală în punct de atracţie al localităţii.

Pentru câţiva localnici, biblioteca electronică reprezintă o gură de aer pentru vânzările animalelor, mai ales pentru cei care nu obişnuiesc să ia la rând săptămânal, pieţele din judeţ. Petru Cordoş, un şimăndan de 57 de ani şi-a făcut „ucenicia” într-ale online-ului ajutat de elevi. “Nu am mai lucrat pe calculator până acum şi aş vrea să vând nişte animale. Am auzit că ai şanse mai mari să le vinzi aşa. Vreau să-mi formez o bază de date pentru clienţi. Am auzit că alţii au procedat la fel”, a spus acesta. 

Elevii în schimb au fost cei mai entuziasmaţi de donaţia familiei Gates. Cum aceştia sunt nevoiţi să înveţe după cărţi vechi şi distruse, biblioteca le ofera ocazia să aprofundeze orice materie, fără a mai apela la diferite culegeri sau cărţi pe suport de hârtie. „Caut nişte experimente pentru şcoală pentru că participăm la un concurs şi pe internet găsesc lucruri mai interesante. Mai caut şi nişte cărţi pe care vreau să le citesc”, a spus Codruţa Stan, elevă.

Localitatea arădeană numără peste patru mii de suflete. Dintre aceştia, majoritatea nu au apucat să vadă un computer până în prezent. „Sunt foarte mulţi oameni care au venit şi nu au folosit calculatorul până acum. Nu multă lume îşi permite internet acasă. Încerc să le explic cum să folosească un calculator şi cum să găsească informaţia de care au nevoie. Îi ajut cum să găsească site-urile pe care să-şi vândă animalele”, a spus Florica Nagy, bibliotecară.
 
Folosirea calculatoarelor este gratuită aşa că, în scurt timp, se vor face programări pentru cei care doresc să aibe acces la biblioteca electronică.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite