Arad: Bătrânii se vindecă de tensiune cu usturoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii şi farmaciştii îi sfătuiesc să fie foarte atenţi atunci când îşi administrează singuri tratamentele, fără să consulte specialiştii.

Lista medicamentelor compensate devine tot mai rară pentru pensionarii arădeni. Aceştia se plâng de faptul că nu îşi mai permit să-şi cumpere medicamentele prescrise de medici, ele fiind foarte scumpe, iar de compensaţii nu prea mai au parte. Pentru a nu rămâne fără tratament, bătrânii au găsit o soluţie: ei se tratează după ureche, din ce aud de la vecini, riscând în acest mod să-şi agraveze situaţia.

„Nu mai merg la medic căci ştiu ce tratament o să primesc. Eu am tot timpul tensiunea mare, aşa că de fiecare dată medicul de familie îmi dă aceleaşi medicamente. Nu mai am bani să le cumpăr, aşa că mă tratez cu plante şi ce aud din vecini că face bine la inimă. Nici măcar bani de consultaţii nu mai am, aşa pensie mică primesc. Mănânc mult usturoi, am auzit că face bine persoanelor cu tensiune mare”, a spus pensionara Elisabeta Ferenţ din Arad.

Pensii mici, tratamente scumpe


Potrivit farmaciştilor, cei mai afectaţi de scumpire medicamentelor sunt bătrânii. Pensiile mult prea mici nu le dau voie să-şi administreze tratamentul de care au cu adevărat nevoie. Acest lucru îi determină să se trateze singuri, acasă, fără să ţină cont de reacţiile adverse.

Sfatul specialistului este ocolit

„Avem informaţii clare de la cadrele medicale că tot mai puţini pacienţi se prezintă la controlul periodic care este obligatoriu, mai ales la vârstnici. Pensionarii aleg tratamemtul homeopat fără să consulte un specialist. Nu întotdeauna acest gen de medicament vindecă. Tratamentele naturiste pot avea reacţii adverse mai ales dacă nu sunt administrate în mod corect”, a spus Claudia Morar, farmacistă. De asemenea, atât medicii de familie, cât şi farmaciştii îi atenţionează pe bătrâni să nu mai consume medicamente pe bază de plante, ceaiuri ori alte siropuri fără să se consulte cu ei.
„La fel se întâmplă şi în cazul tinerilor care doresc să slăbească. Ei consumă aşa-zisele produse naturiste comercilaizate pe site-uri sau prin comenzi TV fără să ceară sfatul medicului. Orice cură de slăbire trebuie să fie controlată de un medic specialist, altfel pacientul riscă să se îmbolnăvească”, a adăugat Claudia Morar.

Comparaţie de preţuri
O cutie de ceai antibronşic, destinat bolnavilor de astm, costă doar trei lei, în timp ce o reţetă completă cu tratament pentru astmatici pentru o lună de zile costă aproximativ 70 de lei. Ceaiul verde este cunoscut din bătrâni având multe calităţi. El ajută bolnavii de inimă. Preţul unei cutii nu depăşeşte 10 lei, în timp ce un tratament prescris pe o reţetă a unui pacient hipertensiv depăşeşte 100 de lei.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite