Banii românilor umplu buzunarul ungurilor. Vânătoarea după ofertele de Paşte.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din vestul ţării au început aprovizionarea de sărbători în ţara vecină. Arădenii au început să dea ture în Ungaria cu trei săptămâni înainte de Paşte pentru a testa preţurile, mai ales că produsele de bază sunt mai ieftine acolo cu până la 20 la sută. 

Supermarketurile, magazinele dar şi pieţele din Battonya, Szeged, Bekescsaba sau chiar Mako încep să simtă aluxul de cumpărători care va creşte în următoarea perioadă. 

Pentru cei care bat drumul Arad- Ungaria înaintea sărbătorilor, cumpărăturile înseamnă circa şase sute de lei, bani care de altfel, conform acestora, nu le-ar fi ajuns în magazinele autohtone. „De şase sute de lei, reuşim  să ne aprovizionăm cam cu tot ceea ce e necesar de sărbători. Mi-am cumpărat ulei cu 4,5 lei litru, iar șunca afumată a costat 9,7 lei kilogramul, dar în măcelarii este și mai ieftină. Cheltuim în plus pe benzină, dar tot ieșim mai bine”, a spus Lucia Boja, o clientă din Arad, venită la Battonya.

Comercianţii afişează anunţuri în limba româna pentru  promoţii. Românii în schimb au antrenament: la Metro în Szeged carnea şi produsele din carne sunt ieftine, în Bekescsaba sunt la mare căutare hainele şi încălţămintele, iar la Mako, Tesco-ul e luat cu asalt pentru apă minerală şi brânzeturi.

Hainele, pe primul loc

Ameţiţi de primăvară şi de valurile imense de români gata să consume orice, promoterii din hipermarketurile maghiare se întrec în oferte greu de refuzat. Cei care cumpără în valoare de 5.000 de forinţi primesc automat 100 de forinţi înapoi. „Fructele, lactatele, carnea şi chiar hainele au preţuri cu mult mai mici ca la noi. De exemplu, o pereche de blugi pe care în Arad o cumpăr cu 100 de lei, în Ungaria am dat echivalentul a 60 de lei”, spune Floria Tompas, o altă arădeancă venită la cumpărături în Szeged. 

Potrivit reprezentanţilor supermarketurilor din ţara vecină, în fiecare zi aproximativ 70 de români vin să strice banii aici. Cele mai căutate produse sunt hainele, urmate de consumabile, iar pe ultimul loc se situează alimentele. „Românii cumpără doar produsele la reducere sau care sunt incluse în diferite promoţii”, a declarat Szentkiraly Janos, director de vânzări Tesco Szeged.

Dacă cele mai multe produse au preţuri asemnănătoare cu cele de la noi, românii au devenit vânători de discounturi. „Merită să cauţi produsele scoase la «akcio». Acelea sunt cu adevărat reduse. Plus că sunt de mai mai bună calitate. Parcă la noi marfa ieftină e şi foarte proastă”, a adăugat Andrada Necşa, de la Arad. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite