Bani de criză din simboluri de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Farcaş speră să îşi scoată banii investiţi în realizarea beţelor de Moş Nicolae
Irina Farcaş speră să îşi scoată banii investiţi în realizarea beţelor de Moş Nicolae

Un băţ de Moş Nicolae, realizat cu pasiune şi migală de artişti ingenioşi, se vinde cu doi lei, indiferent de gerul de afară.

În timp ce copiii se bucură nespus de mult atunci când primesc un băţ de Moş Nicolae, tinerii îşi arată afecţiunea unul faţă de celălalt dăruindu-şi acest simbol al sărbătorilor de iarnă, puţini ştiu câtă muncă şi ore nedormite se ascund în spatele cadourile.

Comercianţii îşi pun toate speranţele în pragul sărbătorilor că vor câştiga sume frumuşele de bani de pe urma acestor beţe. Pe Irina Farcaş am întâlnit-o în momentul în care îşi aranja nuielele pe o tarabă din centrul Aradului.

Zgribulită de frig, arădeanca de 29 de ani ne-a explicat care este secretul unui băţ de Moş Nicolae. „În familia noastră este deja o tradiţie să venim în fiecare iarnă, înainte de Moş Nicolae, să vindem beţişoare. E o muncă grea şi presupune multe ore de lucru, însă mai presus ca orice, suntem fericiţi că, prin munca noastră, aducem zâmbetul pe buzele copiilor”, a explicat Irina Farcaş. Pentru o singură nuia, Irina îşi pierde aproximativ două ore.
Moş Nicolae o să-i aducă aproape 1.000 de lei

 „Bâtuţa o învelesc cu o bandă lucioasă, apoi o împodobesc cu diferite fundiţe, jucării în formă de moşi şi crenguţe de brad”, a mărturisit comercianta. Arădeanca a mai spus că pentru cele aproximativ 500 de beţe cu care a ieşit în stradă a început să lucreze încă din vară. În cele cinci zile de comerţ, Irina speră să câştige aproximativ 1.000 de lei.

Beţele de Moş Nicolae nu sunt însă singurul ei venit. Femeia lucrează la o asociaţie unde are grijă de mai mulţi copii ai străzii. „Criza ne-a afectat pe toţi. Nu câştig foarte mult din jobul de zi cu zi, de aceea sper ca în aceste zile să ne facem bani pentru sărbători, căci cheltuielile sunt mari. În anii trecuţi a mers destul de bine, sper ca şi Moşul din 2009 să ne rotunjească veniturile”, a concluzionat Irina Farcaş.

Preţuri mici pentru vremuri grele
Doi lei, atât costă o nuia frumos colorată cu un Moş Crăciun agăţat în vârf. Preţuri mici, după cum recunosc şi arădenii care s-au arătat deja extrem de interesaţi de simbolul serii din 5 decembrie.
O altă comerciantă, Mihaela Creţ, are 53 de ani şi este în pensie de boală. Venitul lunar de nici 400 de lei a determinat-o să se apuce de confecţionat beţe în speranţa că Moş Nicolae îi va aduce un cadou frumos.
„Am venit cu 100 de beţişoare, pe care le vând cu câte trei lei bucata. O să stau trei zile în piaţă, sper să le vând pe toate”, a mărturisit Mihaela Creţ, care stă de dimineaţă în centru.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite