Arad: Avram Andra, maestru în arta bucătăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maestrul bucătar întăreşte zicala conform căreia bărbaţii excelează în domeniul culinar.

Profil:

Născut: 5 martie 1957 , comuna Şicula, judeţ Arad
Educaţie: Liceul Economic Arad
Experienţă: maestru bucătar
Familie: căsătorit, doi copii

Avram Andra se numără printre persoanele care au ştiut din pruncie ce-şi doresc. Moşteneşte pasiunea pentru frumos de la tatăl său şi despre primii paşi în bucătărie îşi aminteşte că au fost tumultuoşi dar frumoşi. Avram Andra a susţinut că dorinţa de a cunoaşte şi de a învăţa cât mai multe l-au făcut să treacă uşor peste greutăţile inerente oricărui început.

 „Am început în bucătăria hotelului Astoria pe atunci, actualmente Continental. Era de lucru foarte mult. Veneau clienţii unul după altul. Toţi doreau altă mâncare. Toţi trebuiau serviţi. Rapid şi cu mâncare foarte bună. Astfel, nici nu am simţit cum au trecut anii. Acum am ajuns eu să îi învăţ pe tineri această meserie“, a declarat maestrul bucătar.

Mândru de evoluţia lui


Se mândreşte cu faptul că a început de jos şi că evoluţia sa în domeniu a fost mereu ascendentă, propulsându-l în vârful piramidei ca maestru bucătar. „Activez deja de 32 de ani în acest domeniu. Consider că arta culinară te apropie de frumos. Tatălui meu i-a plăcut frumosul. A pictat pe sticlă. Nu a fost un pictor cunoscut, dar îi plăcea să deseneze sticla. Cred că bucătăria se apropie de acea fineţe. Chiar dacă nu încălzim sticlă, tot cu căldură lucrăm şi mă refer aici la foc. Rezultatele se văd în farfurii sau pe platouri”, a explicat Avram Andra.

Imaginaţie de bucătar


Maestrul Andra susţine cu tărie că bucătăria este o artă. „Unui bucătar trebuie să-i placă frumosul. Să îşi imagineze mâncarea şi apoi să o transforme în realitate. Când te uiţi într-o farfurie, chiar şi dacă vezi o ciorbă simplă, dacă nu arată bine nu te apropii de ea. Mirosul ţine tot de frumos. Pentru că dacă ciorba nu miroase bine iar nu mănânci“, a mai explicat bucătarul.

Admiră bucătăria italiană

Italienii nu renunţă, nici în afara peninsulei, la tradiţionalele reţete cu paste, pe care, cu timpul, bucătarii români au fost nevoiţi să le înveţe. Este şi cazul maestrului Andra, care a devenit un admirator al gastronomiei italiene. „Eu îi apreciez pe italieni. Din simplele paste au făcut mâncăruri tradiţionale cu care se mândresc. La fel şi cu pizza. Practic, dintr-o simplă făină fac minuni. La orice pizza e aceeaşi făină, acelaşi sos, diferă doar ce se pune pe ea, salamul, peştele. Orice ai pune pe paste sau pe aluatul de pizza rezultatul e o mâncare deosebită“, a mai adăugat Avram Andra.

Întrebări şi răspunsuri

Ce preferă să servească la restaurant clienţii români?

Românii au rămas fideli cărnii.

Cum se împacă doi soţi bucătari în aceeaşi bucătărie?
Ooo, dar nu suntem doi, suntem trei. Pe lângă soţie mai e şi fratele meu. Eu aş zice că ne împăcăm bine dacă fiecare îşi face singur treaba lui.

Daţi-ne un exemplu de reţetă pe care v-a fost greu să o preparaţi.
Cea mai grea reţetă cred că e aceea pe care nu am făcut-o încă. Bucătăria evoluează ca şi omul. Chiar dacă bucata de carne a rămas aceeaşi, sosul care se pune lângă ea e mereu altul.

Ce-i place

Îi plac albinele şi albinăritul. De asemenea, îi place că gastronomia românească şi-a găsit locul în lume. „Am venit de la multe concursuri internaţionale cu diplome şi medalii ceea ce înseamnă că avem o gastronomie competitivă“, a spus bucătarul.

Ce nu-i place

Îl descurajează vremurile grele pe care le traversăm. „Zilele astea sunt foartea grele. E foarte mare instabilitatea şi faptul că nu ştiu ce va fi mâine mă întristează foarte tare. Sufăr când văd tinerii dezolaţi, în căutarea unui loc de muncă sau a unei locuinţe”, a spus Andra.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite