Autostradă cu blestem pentru şase sute de familii de la periferia Aradului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Aşa s-ar putea caracteriza viitoarea autostradă care împarte în stânga şi în dreapta bani unora, îmbogăţindu-i peste noapte, iar pe cei săraci îi scoate afară din case. 

De mai bine de 20 de ani convieţuiesc în zona fostei fabrici de cărămidă din cartierul Alfa. Acum se văd obligaţi să renunţe la toată agoniseala de-o viaţă în faţa autostrăzii care-i va scoate din case, rând pe rând. Astfel, peste o sută de familii care locuiesc lângă fosta cărămidărie trăiesc de mai bine de un an cu teama că vor ajunge pe străzi, dormind prin gară sau chiar scări de bloc. Deşi toţi şi-au ridicat colibele fără autorizaţie, nimeni nu a fost interesat să-i „exproprieze”.

Autorităţile nu au deocamdată o soluţie pentru aceste familii

Nu credeau că vor mai apuca un an în casele pe care le-au ridicat fără autorizaţie în cărămidărie. Acum în schimb, întâmpină al doilea sezon rece fără lemne pentru încălzire. La gândul că poate mâine autostrada îi va scoate din case, aceştia nu şi-au mai cumpărat nici lemnele necesare pentru perioada rece. Speriaţi mai mult de buldozerele şi de autostrada care se ridică pe locurile unde mai ieri copiii lor băteau mingea cât e ziua de lungă decât de temperaturi, foştii „cărămidari” se pregătesc de iarnă cu sobele reci. Fără ajutor social sau pentru încălzire, oamenii rabdă până la os în aşteptarea autostrăzii. „De când a început toată povestea asta cu autostrada, nu mai avem linişte. Vremea e tot mai rece, iar noi nu am apucat să mai cumpărăm lemne pentru iarnă de frică să nu rămânem cu ele în stradă în caz că ne vor demola casele”, spune Marta Morar, localnică.


Comunitatea de pe Mărului numără circa 150 de minori, care în acest context vor fi nevoiţi să înveţe pentru al doilea an consecutive în locuinţe neîncălzite. „Iarna este cel mai greu pentru noi. Mulţi nu lucrează, iar celor care lucrează nu le ajung banii. Avem copii mulţi la care nimeni nu se gândeşte. Nu ne-am permis să ne cumpărăm lemne pentru că nu ştim când ne vor dărâma casele”, povesteşte Irina Căciulă, o altă localnică.
Pentru că nimeni nu poate oferi un răspuns clar în ceea ce privesc cele circa şase sute de suflete care locuiesc lângă fosta fabrică de cărămidă, oamenii apelează la soluţii de moment: cărbunele. „Am avut cărbuni aşa că altă soluţie nu am găsit”, spune Ion Mândru, un alt localnic care adaugă că la circa doi lei kilogramul, cărbunele pare cea mai bună soluţie de moment.

De mai bine de 20 de ani convieţuiesc în zona fostei fabrici de cărămidă
Comunitatea de pe Mărului numără circa 150 de minori


Noua autostradă va duce la demolarea gospodăriilor cărămidarilor. Autorităţile nu au deocamdată o soluţie pentru aceste familii. Oamenii care până în urmă cu câţiva ani lucrau la fabrica de caramidă din vecinatate se vad în imposibilitatea de a le oferi copiilor un acoperiş deasupra capului. Cei mai mulţi dintre ei trăiesc de ani buni fără forme legale din ajutorul social sau alocaţiile copiilor. Aproape toţi locatarii din zona Alfa fac parte din familii numeroase, iar sub acelaşi acoperiş stau membri chiar şi din trei generaţii.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite